Saturday, September 22, 2012

Nurul Faizah

#before you read please play this song




Alhamdulillah, hari ini sudah lebih kurang seminggu saya diUTP. Hidupku macam biasa, tak ada yang istimewa pun. Bangun, solat, makan,dan internet. Hurm, buku pun baru sentuh sikit-sikit jer. Hurm, dekat UTP kali ini lain sikit dari semester lepas sebab tak berapa kenal orang. Ada yg kenal, ada yg tak. Rasanya bila tengok orang yg kita kenal tu rasa nak nangis jer, maklumlah macam sebak sikit. (Sebab susah sangat nak jumpa)

hurm, kali ini rasa mcm sunyi jer..nak ajak kawan riadah main futsal, kawan-kawan sudah gi intern. Maklumlah saya nie bukan pelajar pandai, sebab tu lambat sikit. Pelajar pintar selalunya dihadapan, pelajar lambat mcm saya nie lambat sikitla jawabnya. InsyaAllah, saya intern bulan januari jika diizin Allah.

orang kata lelaki kena tabah. Sebab lelaki nanti nak kena jadi imam. saya kata, setabah-tabah imam itu pun menangis bila baca Al-Quran. Inikan saya insan yg lemah banyak dosa ini. But lately, susahnya nak nangis. Selalu cari point nak nangis, tapi tak nangis-nangis maybe, sbb dosa-dosa yg ada ini...

Tapi, satu jer sebab yg selalu buat saya nangis. Pertama sebab saya nangis bila saya dapat markah rendah tiap kali test, kedua..yg nie tak blh sebut kot biarlah disimpan disudut hati yg dalam.

why, i wrote this? sebab tak ada kawan nak cerita, tengok kiri kosong, tengok kanan kosong, semua dah pergi jauh. Ada kawan yg dapat pi oversea...tahniah lah yer semua..anda semua mmg role model saya..dari dulu lagi hingga kini. Tapi nak jadi hebat macam korang semua, mmg susah la.. saya selalu doakan kawan saya menjadi yg terbaik.

seriously, di UTP ini mengajar saya bukan dari segi akademik tapi pekara-pekara lain. Seperti suasana persekitaran, macam mana kita nak biasakan diri, dan mcm mana kita nak overcome stress. Wah, awk ingat saya tak stress ke? stress yg amat dahsyat. one of method saya overcome stress saya suka duduk sorang-sorang layan perasaan, bersendirian itu lebih baik, kan? dan saya suka jalan sorang-sorang, bersama yg tersayang, opss (sila gosip-gosip). Kadang-kadang tu bila bersama dia, saya rasa cerita saya ini ada background music. sebaik-baiknya, klu kita stress ambil wudhuk, dan baca Al-Quran, ada org yg tersyg pesan.. (sila gosip-gosip, haha)

cerita bab music nie, Alhamdulillah, saya sudah susun byk lagu tahun 2012. Sometimes rasa down, buat lagu byk-byk, tapi orang bukan nak dengar pun, kadang-kadang rasa kecewa jugak. Tapi nak buat macam mana, kita komposer tempatan, yg tak sefemes mana pun. biarlah itu semua dugaankan. Bila saya buat lagu, saya suka selitkan apa yg saya fikirkan, apa yg saya rasai. jadi sesiapa yg pernah dengar lagu saya, teruskan support karya saya yer. Bila anda play pun, saya sebenarnya sudah cukup gembira. Minat tak minat itu lain cerita, masing-masing ada cita rasa musik dia sendiri kan? mcm makanan jugak.

wah..sedang asyik menaip tetiba dapat call dari UTP management. Ada borang yang nak kena sain pulak..hurm, oklah semoga yg membaca ini mendapat kasih syg Allah yang tak putus-putus. Doakan saya juga untuk terus istiqamah dalam bidang yg saya ceburi yer.. mshariffuddin

#yg tersyg itu merujuk kepada ustazah faizah saya, yg byk ajar saya..syukran.. klu saya ada anak perempuan nanti, saya nak namakan Nurul Faizah..

Wednesday, September 19, 2012

Practice Suara

Alhamdulillah, ada kesempatan untuk saya berlatih suara. suara saya sudah lain la.. InsyaAllah, ini sedikit sedutan latihan suara dibilik, walaupun tak berapa nak merdu macam penyanyi asal, tapi layan jerlah..kalau nak best-best, nanti boleh panggil penyanyi asal nyanyi nanti. apa yang saya suka tentang lirik ini ialah pekara yang lepas jangan dikenang, teruskan perjuangan yang masih berbaki. Terima kasih sebab view blog saya tau. mshariffuddin.

Sunday, August 26, 2012

Hiba Berbelaikan Sepi

Hari ini saya ada masa yang terluang untuk berblogging. sebenarnya saya banyak menulis difacebook sebab mudah dan pantas. Sebenarnya, hari ini saya sangat sedih dan terasa hati. Sebab, saya tak punyai kawan muslim yang prihatin. Kebanyakkannya bersahabat hanya sebab sesuatu dan ada kepentingan yang ingin dicapai. Maaf cakap, waktu saya tak ada duit, saya lebih suka pinjam dari kawan saya yang non muslim, sebab mereka jenis yang memahami dan tak mengukit. 

Ayat yang selalu terngiang dalam ingatan ialah, "takpe wei, aku pun pernah rasa tak ada duit, klu tak ada duit mintak jer..bila ada duit nanti bayar balik.." ataupun "engkau tak ada duit ke, meh aku belanja.." Kalau pinjam dengan orang Muslim, hari-hari tanya bila nak bayar ataupun cakap "hari tu kau ada hutang dengan aku kan?" huuuh. Takpelah..

Raya nie jugak, Diaorg ucapkan pada saya selamat hari raya. yang paling saya sedih, saya baru terima 3 message dari kawan muslim ucap selamat hari raya aidilfitri (itupun ringkas). Tapi sangat berbeza dengan kawan saya yang non muslim, mereka tanya khabar, borak-borak, ajak lepak sama, kemudian baru ucap selamat hari raya.

Puasa tempoh hari pun, diaorg ajak berbuka sama. Padahal mereka bukan puasa pun, dan yang paling tak sangka diaorg belanja saya makan (ikan siakap sweet sour tak silap), sbb saya tak ada duit nak buka time tu, first time tahun ini saya makan ikan. Yang ada pun seorang jer kawan muslim yang ajak berbuka, dan berbuka waktu usrah. Boleh kira 4-5 kali, saya buka sama sahabat muslim. Yang lain berbuka dalam bilik dan cafe V2 sorang diri. Ada hari itu, saya berbuka dengan air jer, dan ada hari dengan kurma dalam bilik sebab tak ada duit.Jadi, di kesempatan ini saya nak ucapkan terima kasih pada ustaz dawi, sbb byk ajak saya gi kuliyah diluar dan masjid, barulah dapat saya makan yang sedap-sedap time puasa. :')

I have loss weight a lot time puasa.. Puasa ini mengajar saya banyak sabar dan berdikari. First time, saya jalan kaki dari UTP to Taman Maju time puasa. Bukan tak nak minta orang hantar, minta hantar jer byk alasan, motor rosak, tak ada helmet, tak ada minyak. hantar pergi stesyen train pun nak mintak duit minyak. Kalaulah saya ada duit...saya cakap cukuplah sekali tumpang orang.. I'm fit now.. 

dan paling terasa hati, bila hari lahir saya diaorg juga ucapkan "selamat hari lahir, Allah memberkati"
Allah memberkati? padahal mereka non muslim. Kadang-kadang, saya terduduk dan terkesima sebentar. Sebab tak pernah lagi, orang Islam yang cakap dekat saya, "Selamat Hari Lahir, Allah memberkati."

saya hanya ingin menikmati rasa seorang muslim. saya tahu saya bukanlah baik sangat, byk dosa..Tapi inilah yang termampu...semoga Allah beri mereka hidayah dan cahaya. I see muslim in non muslim. Maybe they are muslim to be? who knows..

(terima kasih yang belanja saya time puasa lepas, Allah saja mampu balas)

susahnya jadi muslim...huuuh

Saya percaya rezeki ini Allah yang punya. Alhamdulillah. Ya Allah, jadikanlah aku seperti Ahlu Suffah tak ada nikmat tetap bersyukur, bila ada nikmat dikongsi bersama. Ya Allah, kalau saya kaya satu hari nanti, saya nak bantu semua orang susah. 

mshariffuddin