Tuesday, August 11, 2009

Couple HARAM?

Assamualaikum...kejap td ana ada terbaca artikel di blog sahabat ana yang berkongsikan s0al..couple..so nie dier ana post buat tatapan anda...semua insyaAllah dapt jadi renungan bersama...

Allah telah berfirman dalam surah Al-Isra' ayat 32 iaitu :
"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan)."

jawapan yang diterima?bila maser ktorg zina?pgg tgn pon x!n,some even agree...merindui itu juga dikira sbg zina hati,by all means =zina.
Dan janganlah kamu campur adukkan yanghak dengan yang batil dan janganlah kamusembunyikan yang hak itu, sedang kamumengetahui.(Al-Baqarah ayat 42)
Surah Al-A'raf ayat 20 :
"Setelah itu maka Syaitan membisikkan (hasutan) kepada mereka berdua supaya (dapatlah) dia menampakkan kepada mereka akan aurat mereka yang (sekian lama) tertutup dari (pandangan) mereka, sambil dia berkata: Tidaklah Tuhan kamu melarang kamu daripada (menghampiri) pokok ini, melainkan (kerana Dia tidak suka) kamu berdua menjadi malaikat atau menjadi dari orang-orang yang kekal (selama-lamanya di dalam Syurga)."
Mengikut kaedah usul fiqh, sesuatu yang membawa kepada haram, maka hukumnya haram. So, equation ber'couple' sebelum nikah adalah :


couple = menghampiri zina
menghampiri zina = haram
maka, couple = haram (very simple equation)
and to clear thing up,nak based on al-quran sgt,kan?(didn't i just include it before?)again lar,klu mcm tuh.and this is ayat for batasan pergaulan.FYI(which i believe most of us know),setiap ayat al quran ada tertahluk untuk certain issue tuh,bukan sumer boleh pakai redah jer nak letak maner,nak defend korg punyer arguement tuh.takkan ayat pasal haji nak letak dkt larangan berpuasa kot?so,here is the function of ulama(as they know better than us all),to tell us which are suitable and which are not.nih yang jadi ayah pin nih.

Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)
tak ckup lagi?
Al-Baqarah,ayat 216..
Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
yang nih,aku plg suka :)
niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq.meskipun niat kita baik,nak kenal hati budi larh,n so ever...tp,caranya tetap salah.

lagi satu,kepada blogger tersebut or any one yang offended by my last post,do receive my greatest apologies.mintak maaf banyak,yer.i must watch my words from now on.(hee...aku igt,just org yang makan cili jer yg mkn pds..adeyyy)aku tegur kepada pasangan yang bergaul melebihi batas agama,bukan pasangan yang claim dorg 'kaple secara islamic'.so,sekali lagi maaf.entahlah,aku nak komen lebih pon tak brani,nak buat hukum lagi lar.like what syawal had said,we're not mujtahid ;p but,if u still doesn't satisfy,and strongly believe that we are all in a total lost,why don't you ask for answers at web iluvislam?i believe it is well-known.ask anything there.say what u dont really agree with and ask them to explain.but,if it still doesnt change your way of look at this issue,maybe there is something wrong.its whether me or you.i won't stop seeking for the truth as well.yelah,hanya Allah Maha Mengetahui akan kalam-Nya.

BUKAN PERKATAAN 'COUPLE' ITU YANG MEMBUATKAN HUKUMNYA HARAM MELAINKAN PERBUATAN KETIKA BER'COUPLE' ITU SENDIRI. Jika anda tidak ber'couple' sekali pun anda dilarang bergaul bebas tanpa batas syara' antara lelaki dan wanita ajnabi.

moga dpat jadi iktibar bersama...segala kesilapan dapat di perbaiki insyaAllah...smcm sya slalu tanya...ustaz slalu dok cakap c0uple itu haram tapi tak pernah bagi s0lution...mcm mana nak atasi maslah couple nieh...s0, s0lution for this is...if u like somebody u juz doa kesejahteraan mereka dan boleh berkawan sahaja....dengan batas syariah tak lebih dari itu....salam~

2 comments:

Anonymous said...

post ni pown bgus 2k dibaca.. amalkan slalu. baik 2k ksihatan... ehehe

Anonymous said...

ana setuju. patut kita elakkan dari zina .