Thursday, November 26, 2009

Ketupat + Rendang = Roti canai

SELAMAT HARI RAYA MAK ABAH



salam~
ketupat + rendang mak x penah sya miss every hari raya...nak kata every raya mesti makan ketupat +rendang la...tapi raya kali nie lain sikit...disebabkn raya diperantauan terpaksa makan apa yg ada...nmpaknya mkn roti la jwbnyer...smlm hari yg meriah walaupn x byk sedara...kwn2 lah penyeri raya...smlm mmg smangat giler...mula2 pi solat kat masjid an-nur...kira2 first time kot solat maghrib kat situ....sbbnyer jauh dari bilik...*alasan kot tapi sbbkn surau jer yg mampu xper ar...laen kali msti smangat gi masjid...(ceh,azam baru sempena raya aidiladha nie) lepas jer maghrib kat masjid terus ke bilik sahabat ku Ali...yg kira2 1 kilometer dari masjid...hihi Ali nak balik mlm tu...so sya pun ajak la Ali pegi minum2 raya kejap...pastu kita orgpn menuju ke v2 kafe...nasib kedai nie bukak..klu x minum air water cooler ar jwbnyer...s0, Ali order bancau & mcm biaser ar aku order air horlick ais...kitaorg borak2 mcm xpenah jmpa setaun...mcm2 citer kluar...Ali balik mlm tu...uhh, sedih wei x balik..xpe sya harus tabah...dan lepas tu sya terus ke surau v2 bagi menunaikan kewajipan kepadanya...habis jer takbir disurau v2 sya terus ke bilik....record takbir raya..pastu bagi kat kawan2...harap dpt keredhaan Allah...insyaAllah

pastu..check email dan terus sya selak buku chemistry atas meja...bukak2 buku semua blank...isshh, teringat kat kampung...MAK NAK BALIK RAYA!!! huh..mmg xdpt masuk yg dapt pn pasal Sn1,Sn2,E1,E2...tu jer issh2, masyaAllah bila nak start belaja nie...minggu dpn dah nak final hari rabu dah gtalk puas2...nie dah hari khamis...esk dah raya...bila nak start...? uhh..xpe2 dimana ada jalan distu ada sya....pastu terus cari bantal....kira2 nak tido la...tapi lelap punye lelap xdpat jugak sya tido....tiba2 ada org ketuk pintu bilik...owh, saiful rupanyer...dier nak pinjam kereta roomate, nak pi mkn...last2 sekali sya pn ikut...kluar dlm pukul 12 lebih...kot ahernyer roti canai jadi pengganti ketupat & rendang mlm smlm...huh apakn daya...itu jer yg ade...nak lebih2 masak ar sendiri....habis jer mkn terus balik...pastu smlm juga pandai bawak kereta...first time tuh....selama nie bwk kereta gak tapi auto jer....nie manual...ishh2 gelabah giler...xpe2 ada chance lg nnt bwa kereta kancil mak kat rmh....hehe smpai2 jer bilik dlm pukul 2 pagi...terus tumbang atas katil...

moral of the storie
1) raya mst balik rmh...
2) Mst belaja masak ketupat ngan rendang (*masak nasi goreng pun x lepas..nie msk rendang...)
3) Jgn lupa keluarga yg tersayang MAK & ABAH


salam ikhlas dariku Anak MU,
sharif


p/s: Mak klu blh pos lah rendang ker...ketupat ker...ataupn dgr2 citer mak teh buat nasi briyani...haa nasi briyani pon blh x kisah...ataupn yg simple2 ke..mcm KFC..hihi


Di hari raya...
terkenang daku pada Mak & Abah..
kampungku indah nun jauh disana...
Ayah serta bondaku...

ditepian mandi
danau ku hijau yg damai selalu..
nun disanalah tempat ku beteduh..
Aku dan keluargaku...

Apakan daya...
masa takkan kembali...
hancur musnahlah..
semuanya..

impian yg murnee..
tinggal lah menjadi kenang-kenanganku
hanya rangkaian kata dan lagu..
Anak perantau...

No comments: