Monday, November 16, 2009

Manusia Pelik atau Aku Yang Pelik


FIKIR-FIKIRKAN AKHI WA UKHTI


salam~

Hari nie hari yg paling meriah sbb...every kelas duduk kat belakang...sbb dpt tgk semua gelagat org dlm dewan kuliyah..ada yg teranguk2...ada yg geleng2 kepala..ada yg bertafakur...apa tandanyer aa? xpe...yg penting suma phm apa yg lecture cuba smpaikn...dan hari nie nak bwa 1 topik..yg di beri tajuk "Manusia pelik atau aku yang pelik"...sya nie mmg suka berbaju melayu..kerana sya mmg org melayu..xdelah gurau jer...kerana sya suka berfikir jika orng pakai baju t'shirt yg kadang2 kita dpt lihat beraneka tulisan seperti " SAYA SYG MAK SAYA" ataupn "PUNK NOT DEAD" apalah slhnya jika sya mmkai baju melayu...bak kata 0rg lebih sedap mata memandang dari pakai baju t'shirt itu td...betul x? dan apabila sya berjln memakai baju melayu...ada pula 0rg yg sya rasa, sya pn xknl bg salam...itu xpe...sya xkisah.. tp bila sya pakai baju biasa...sya jalan pn xde respon....walaupn mereka2 tu penah bg salam kepda sya sblom nie...apa tandanyer yer? mgkn sesetengah mereka nie melihat kepada pakaian org? Ataupn mereka ini pelik atau sya yg pelik? padahal Allah berfirman yg kira2 bermaksud berilah salam kepada org yg beriman kepada ayatku...

Nah..bukan pakaian jadi ukuran tapi org yg beriman dgn ayat Allah..kepada mereka yg diluar sana..mgkin akan tertanya mengapa sya mempersoalkn perkara ini..hal ini kerana sya tidak mahu dianggap alim..tetapi anggaplah sya sbg org yg beriman dgn ayat Allah...kerna Allah itu tuhanku...aku ini hanya hambanya...Allah lebih tahu akn tiap2 sesuatu..wallahualam~

salam ikhlas dariku~

2 comments:

KiTa_KaWaN said...

itulah sebabnya nabi anjurkan pakai kopiah..penutup kepala...

sebab..
1. bila jalan org yakin kita Islam
2. bila di tgh khalayak kita takut utk melakukan dosa
3. dalam tandas, syaitan takde peluang nak buang najis atas kepala kita. sebab tiap kali masuk tandas, syaitan dah siap2 tunggu kat depan pintu..
4. sunnah..1 sunnah, 100 pahala syahid..

persoalannya bukan pakaian, tetapi iman.. pakai baju apa2 pun, kalau kopiah kat atas, org tetap yakin kita Islam..

Allah lihat pada hati dan iman..dan manusia lihat kita dari penampilan..

org bukan Islam juga boleh memakai baju melayu..cuma setakat ni hanya org Islam yang memakai kopiah..

cuma kita je yg 'segan' sgt nak tunjuk agama kita...nabi anjrkan kita berpakaian jauh dari agama lain...

sehingga yahudi kata, "Dia (Muhammad) takkan berhenti selagi tidak semua dia bezakan dari kita"..lebih kurang maksudnya..

pakailah apa2 pun..sbb Allah lebih kenal sape beriman..sape yg tidak..

so...sape yg pelik?

'aku' sebnrnya...

sharif said...

syukran...kerana berkongsi~