Thursday, November 19, 2009

Perbalahan yg tiada Kesudahan.

Sebenarnyer ni isu lama..tapi sya bru terbaca dari blog ustaz, jadi sya postkn buat kita renung...dan berfikir..


Innalillahiwa'inna'ilaihirajiun...

Sesungguhnya nikmat yang paling besar diberikan oleh Allah kepada kita ialah nikmat Iman dan Islam, melaluinya umat Islam dapat bersaudara dan berukhuwah. Allah memerintahkan kita supaya bersatu dan berpegang kepada Tali Allah iaitu Al-quran dan as-sunnah.

“Dan berpeganglah kamu semua kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai-berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika dahulu (masa Jahiliyyah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu jadilah kamu orang-orang yang bersaudara karena nikmat Allah.” (Ali ‘Imran : 103)

Berkenaan isu penahanan bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) selepas beliau menyampaikan kuliah di sebuah kediaman di Taman Sri Ukay,Ampang, Selangor pada malam semalam atas pertuduhan menyampaikan kuliah tanpa tauliah maka Laman ustaz , melahirkan rasa dukacita dan rasa kesal di atas tindakan kurang berhemah pihak jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di dalam menangani isu tersebut.

Dr. Mohd Asri selaku tokoh ilmuan yang disegani merangkap bekas mufti Perlis sewajarnya dihormati dan diberikan layanan yang lebih wajar berbanding apa yang dikenakan ke atas beliau disebabkan kapasiti ilmu dan sebagai menampilkan sikap bijaksana dan berhemah pihak JAIS.

Adalah menjadi kewajipan kepada umat Islam apabila berselisih untuk mereka kembali kepada Al-Quran dan As-sunnah. Allah befirman :

“Wahai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul (Nya), dan ulil amri di antara kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (Al Quran) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya.”(An-Nisa : 59)

Sewajarnya Pihak JAIS lebih berhati-hati di dalam menjatuhkan hukuman dan pertuduhan kepada para pendakwah Islam dikhuatiri tindakan mereka akan mengakibatkan terbantutnya kemajuan dakwah dan seruan Islam kepada masyarakat sekaligus menghalang kebaikan yang sepatutnya disokong oleh mereka.

Kaedah Al-Aslu bara’atu zimmah (seseorang itu tidak bersalah sehinggalah dibuktikan bersalah.” (innocent until proven guilty). Kaedah ini diambil dari hadis RasulullahSallallahu alaihi wa Sallam iaitu, (Beban) pembuktian adalah di atas pendakwa, dan sumpah (penafian) adalah di atas yang tertuduh. [HR Mutafaq alaih]. Imam Nawawi ketika mensyarah hadis ini mengatakan, “Pembuktian terletak di pihak pendakwa kerana ia menyalahi perkara yang zahir.

Adalah menjadi harapan ustaz untuk melihat dakwah islam yang sahih menurut Al-quran dan as-sunnah berkembang maju, umat Islam dapat bersaudara dan budaya kebaikan dan kebajikan terus subur di dalam masyarakat menurut jalan yang diredhai oleh Allah SWT.

Maka itu, diseru semua pihak bermuhasabah dan kembali kepada Al-quran dan as-sunnah sebagai rujukan asasi dan panduan bersama kerana inilah jalan yang dapat menyatukan kita semua di dalam kebaikan

Sumber: Pandangan Seorang Ustaz

salam ikhlas dariku~

3 comments:

KiTa_KaWaN said...

Jangan Lupa ! Dr Asri Pun Pernah Menghalang Ulamak Memberi Ceramah Di Perlis
Dimasukkan oleh IbnuNafis Label: Jom Fikir

Saya membaca tulisan penuh emosi dari Dr Asri melalui wawancara beliau di dalam Harian Kosmo. Beliau menyatakan begini :


“Soal tauliah sepatutnya tidak timbul. Bagi saya ia adalah perkara yang pelik. Saya adalah seorang bekas mutfi, saya juga mempunyai kelulusan dalam bidang pengajian agama Islam, malah saya turut mengajar pelajar-pelajar sarjana dan kedoktoran di universiti awam, tiba-tiba saya dikatakan tidak ada tauliah. Adakah saya, seorang ahli akademik dan bekas mufti perlu minta sedekah untuk tauliah ini?


“Kalau saya pohon tauliah sekalipun, adakah JAIS akan menganugerahkannya kepada saya, sedangkan sewaktu saya bergelar Mufti Pelis, saya adalah satu-satunya mutfi yang tidak dibenar memberi ceramah, kuliah dan mengajar di Selangor.


Sudah dinyatakan, di dalam mana-mana negeri pun ada pentauliahan untuk mengajar. Sekiranya Dr Asri tidak bermasalah dalam mengajar dan memberi kuliah, sudah tentu pihak Jabatan Agama Islam Negeri pun akan membenarkan dengan mudah dan tidak ragu-ragu untuk memberi keizinan di mana-mana sahaja untuk mengajar. Namun nampaknya Mufti Pahang pun tidak membenarkan Dr Asri untuk mengajar di sana kerana didapati membawa fahaman yang mengelirukan. Cuba lihat kenyataan Mufti Pahang mengenainya :


Dr Mohd Asri didakwa cuba mengelirukan masyarakat Islam melalui pertikaian mengenai amalan-amalan sunat yang dilakukan umat Islam sebelum ini, di dalam ceramah yang disampaikan.

KiTa_KaWaN said...

sambungan..

“Pahang sudah menyedari perkara berkenaan dan tahun lalu, Jaip tidak membenarkan tokoh ulama (Dr Mohd Asri) itu mengadakan ceramah, di sini atas dasar itu.

“Kita tidak mahu masyarakat terkeliru dengan ceramah yang disampaikan mengenai amalan-amalan sunat yang sering dilakukan sebelum ini dan beliau seharusnya menghormati amalan yang diamalkan setiap negeri,”

Jika seorang mufti yang bercakap tentunya kita akan mempertikaikan, tetapi Mufti Johor juga bersetuju dalam soal pentauliahan seolah-olah dapat 'menghidu' ada fahaman lain yang boleh mengganggu gugat keharmonian dan perpaduan umat Islam yang hendak dikembangkan :

Mufti Johor, Datuk Tahrir Shamsuddin menegaskan, setiap penceramah agama perlu mendapatkan kebenaran daripada Majlis Agama Islam Johor (MAIJ) untuk menyampaikan ceramah di negeri ini.

Beliau berkata, ia adalah peraturan yang wajib dipatuhi bagi memastikan ceramah yang disampaikan tidak bercanggah daripada pegangan Ahli Sunah Wal Jamaah.

Selain itu, katanya, peraturan itu bukan untuk menyekat mana-mana aktiviti dakwah, sebaliknya bagi membendung sebarang usaha untuk mengembangkan fahaman Wahabi yang boleh menyebabkan perpecahan ummah.

"Sesiapa sahaja yang berceramah di Johor tidak mengira apa kedudukan atau kelulusannya maka dia mesti perlu mendapatkan kebenaran MAIJ.

"Ini penting bagi memelihara perpaduan dan ketenangan yang wajib dijaga dalam masyarakat Islam dan usaha-usaha untuk membawa kerosakan keamanan itu perlu dibanteras," katanya.
Selain itu, jangan lupa.. Dr Asri juga semasa menjadi Mufti Perlis pernah menghalang seorang ulamak besar bermazhab Syafie dari Indonesia untuk menyampaikan ilmu kepada rakyat Negeri Perlis.

Di sini saya sertakan catatan perjalanan dakwah Habib Munzir Al Musawa pada bulan November 2007 :

Perlis

Perlis adalah salah satu wilayah gerakan wahabi terbesar di Malaysia, Mufti (ketua ulama) terpilih di wilayah tersebut adalah seorang muda yang sangat menentang salafus shalih, mencaci para wali dan memusyrikkan muslimin sebagaimana wahabi lainnya, namun ia tak ingin disebut sebagai wahabi, ia mengaku bermadzab Syafii tulen, sebagian besar masyarakat muslimin setempat adalah ahlussunnah waljamaah, namun sebagaimana di negeri kita pun demikian, bahwa muslimin muslimin tidak tanggap dalam hal hal yang berbahaya yang dapat merusak akidah muslimin.

Acara direncanakan diadakan di surau pimpinan Assyeikh Al Fadhil Adda’i ilallah Ustaz Yusaini, seorang ulama muda yang sangat gigih menentang ajaran wahabiy di Perlis, acara kami pun terdengar pada mufti, maka mufti mengeluarkan larangan dan menuduh majelis yang akan diadakan ini adalah majelis orang syiah, namun kegigihan Ustaz Yusainiy memperjelas profil kami membuat tuduhan itu tak beralasan, lalu majelis difitnah pula sebagai majelis politik, namun tuduhan itu pun berhasil disanggah oleh Ustaz Yussaine, namun ketika terlihat masyarakat muslimin menyambut hangat majelis akbar ini, maka fihak mufti mempermasalahkan izin masuk dari Imigrasi Malaysia, apakah saya mempunyai izin resmi untuk berdakwah di Malaysia dari Kerajaan Malaysia?, padahal bahwa tak pernah ada undang undang pelarangan dakwah terkecuali yang berdakwah membawa kesesatan dan menentang kerajaan Malaysia.

KiTa_KaWaN said...

sambungan..

Akhir keputusan adalah larangan mutlak dari fihak Perlis bagi saya untuk berbicara pada acara tersebut, dan perintah penangkapan atas saya jika Ustaz Yussaine masih bersikeras mengajukan saya untuk menyampaikan taushiyah di Majelis Tablig Akbar tersebut, Maka saya berbicara dengan lembut pada Ustaz Yusainiy, saya tak risau ditangkap, karena saya akan menghubungi fihak Mabes Polri di Jakarta untuk meminta fihak Mabes Polri menjamin kebersihan dakwah saya dibawah jaminan Mabes Polri, namun tampaknya para pemuda kita disana risau dan tak ingin sesuatu menimpa saya, maka majelis dibatalkan. Hadirin berdatangan sekitar seribu personil, mereka sudah siap untuk hadir dan mendengarkan, maka ketika diumumkan dengan lugas oleh Ustaz Yussaine bahwa pembicara dilarang berbicara oleh fihak perlis, hadirin kecewa dan bubar, Jumat pagi saya menuju Kualalumpur.
- Rujukan : Majelis Rasulullah

Allahu ALlah... sebenarnya dengan kriteria apakah Dr Asri menilai keilmuan seseorang ? Pada PhDnya kah ? Atau kerana mazhabnya ? Atau kerana bekas mufti ?

Setahu saya yang faqir ini, para ulamak muktabar pun tidak perlu berbangga dengan diri mereka ada PhD, sebab ulamak muktabar seperti Imam Asy Syafie, Imam Ahmad ibnu Hambal, Imam Abu Hanafi, Imam an Nawawi, Imam Ibnu Hajar, Hujjatul Islam Imam al Ghazali dan ramai lagi walaupun telah menulis ratusan kitab dan digunapakai sehingga ratusan tahun sebagai rujukan dan pegangan tidak pernah menyatakan sebagaimana yang Dr Asri sebutkan itu.

Kerana bagi saya yang faqir ini, yang menyebabkan mereka itu dihormati, ilmu mereka didengari sehingga ke hari ini adalah disebabkan akhlak mereka, taqwa mereka kepada ALlah sehingga hadamlah ilmu itu dijadikan penghayatan untuk menuju kepadaNya.

Bukankah ALlah telah berfirman yang bererti :


Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba-hambaNya hanyalah ulama.

(Surah Faathir: Ayat 28).

Allah mengangkat orang-orang yang beriman di antara kamu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat.(Surah al-Mujadilah: Ayat 11).


Semoga diri ini ditemukan selalu dengan orang berilmu yang tidak sombong dengan ilmunya, dan kuat taqwanya di sisi ALlah. Aminnn Ya ALlah..

sumber : jomfaham.blogspot.com