Saturday, January 9, 2010

Perjalanan Hari Ini

Emak dan Adikku tersayang

salam~

Seawal 6.oo pg handset sony ericsson yg dihadiahkan oleh abah berbunyi. Tandanya aku perlu bangkit utk menunaikan kewajipan. Tapi disebabkn bisikan syaitan dan hawa nafsu...aku tangguhkan hingga 6.20 pg..Aku bangun utk solat subuh.Selepas solat aku terus ke kamar tempat ku beradu utk sambung tidur kembali. "sharif..sharif..abah suruh beli roti canai..." kata emak pdaku..mata masih berat utk dibuka akhirnya aku tak endahkan panggilan itu. Terus aku sambung tidur. Pagi tu abah kejut utk bersarapan. Lantas aku bangun dan terus kebilik air cuci muka dan terus menjamah roti canai. "Tambahlh lagi..."Abah berkata. Aku pun terus mengambil roti canai itu. Setelah sudah makan, aku pon terus ke bilik. Tgk2 laptop yg comel aku disisi katil.

Dalam hati aku nie nak jer hempok laptop nie...problem memanjang~ Just aku dgr2 lagu dari sami yusuf mmbuat aku diam dan berfikir...bestnya boleh buat lagu seperti nie...arrangement music yg menarik serta lirik yg cukup syahdu..lantas aku terus check arrangement music yg aku telah buat..klu nak compare jauh bumi dari langit...huuuuh tak pe asal buat nie ikhlas jer...terus aku lari keatas.. check facebook aku...uhh byknya comment...biasala facebook...klu tak, bukan facebook namanya...strategik jugak klu nak berukhuwah...daripada yg tak kenal jadi kenal...
pastu...terus ke sofa yg empok utk merealease otak...disamping itu aku gah kan jugak tgn aku mencapai remote TV..channel kesukaan aku seperti biasa 551, byk info yg aku tahu..aku save dlm otak...klu ada pendrive dah lama aku save...hihi habis sudah menonton aku kembali kelaptop mini buat arrangement lagu utk album aku..yg tak siap2 eventhough dah taun 2010...huhu

pastu teruskan dgn tune2...lagu bst lagi klu ada studio...uhhh insyaAllah blhla tu...tunggu saat jer...dan tetiba jer aku terdengar abah ckp nk pi melaka tgk idah kat mrsm AG..s0, aku plan nk ikut sbb dok rmh pon tak de apa2 nak buat...aku pon ikutlah..selepas jer solat zohor kita org teruskan perjalan ke MRSM tuh...dlm pukul 4.00 ptg tiba dimuka pintu..msk2 jer nak kena isi attandence..biasa ar tu sk0lah asrama..pastu singgah bual2 dgn idah terus..kerumah atok abah...at0k dah tua tp sakit sikit2 jer alhamdulillah...bual2 dgn atok..atok nie suka sbnrnya org balik kampung...pastu solat asar.. tetiba jer at0k abah suruh beli murtabak...beli2 jer terus balik...lepas tu atok pesan ngan kita 0rang berbunyi begini..

Abah sakit2, Mak dah takde selalu lah korang jenguk2 abah nie..
Isteri takde boleh cari...Abah klu dah takde tak boleh cari lagi...
pesan kat adik beradik jenguk2 lah abah nie...

dlm hati aku rsa sebak..mgkin aku tak faham lagi tunggulah klu aku berada tempat at0k aku..mcm mne pulak rsnya kan2...huhu S0, Abah plan nak buat jadual gilir2 jaga atok abah...kirannya tiap2 minggu ada orang balik kampung...huhhh 23 jan ada meeting family..tp aku tak dpt attend sbb dah kena msk UTP...takpe la lain kali lah yer~

moral of story:
1) bgn subuh tepat pda masanya..klu boleh berjemaah di surau atau masjid
2) Bersyukr dgn apa yg ada
3) Ziarah-menziarahi
4) Jagalah org tua kita selagi mana dier masih hidup dimuka bumi ini..jgn kita menyesal bila mereka sudah pergi meninggalkan kita....

*tp hari nie aku terasa sgt sbb tak tolong abah beli roti canai...slalunya aku pergi~ mgkin mlm td penat sgt...ceh alasan konon...takpe aku akn berusha menjadi anak yg s0leh...d0a2kn yer...

salam ikhlas dariku~
sharif

No comments: