Thursday, April 29, 2010

Apa hukum tengok movie..?

salam...
nama sya ustaz Mohamad..hihi, tak la gurau sja..hari nie sya telah buat kajian...berkaitan dengan apa hukum tengok movie..?

jadi disini sya postkan apa kata masyarakat tempatan:

Person A (Muslimat)


"hukum
ehm
sume bende dlm dunia ni, hukum nye bermula ngan harus
apa yg mengubah sesuatu hukum depend dgn pengisian nye
cth deh, kalo movie tu bleh meningkatkan kan pengetahuan agama kite/mengingatkan kite pada Allah
maka hukum nye dibolehkan menonton
kirenye movie yg lagha, takde motif maka baik kite tinggalkan
lagi2 yg menaikan nafsu dan sbg nye,
itu bleh masuk hukum haram dah tu
spt mana haramnya menonton filem lucah la
bende ni aku tak la tahu, tp kite fikir secara common sense
kalo movie tu baik, maka harus kite menonton
hukum harus, tgk pon xpe
xtgk pon takpe
tp kalo arah yg menlaghakan, menyebabkan kite lupe solat sume, maka, hukum nye akan automatikally berubah, yg lebey baik utk kite tiggalkan
dan aku bukan lah mujtahid bukan bidang aku utk menetapkan hukum
al of above is common sense dan sikit ilmu yg Allah bg kat aku
wallahu'alam" tulis seorang muslimat kepada sya...

next:

Person B (Muslimat)
eh, xtaw la

Next:

Person C (Muslimat)
saya x arif utk menjawabnye

Next:
Person D

"salam..
hukum..?
bukan akak yg septutnya tanya enta tntg hukum ke..
akak xfaqih..
hm..tntg menonton movie..
tntg ni, ada pelbagai pandangan..
klulah msg yg dibawa oleh movie tersebut, baik..
pakaian pelakon2nya x melanggar syariat..
insyaAllah..pada pendapt akak..x salah utk menonton movie
in case lagi, klu movie tersebut kita tengok utk mengkaji agenda2 barat terhadap Islam..
cthnya kristianisasi atau freemason..
x salah utk kita tengok, dgn sekadar yg kita niatkan..
apepun, utk bicara soal hukum..
akak x faqih..akak juga x layak..
tp apa yg akak fikir skrg.. mengikut waqi' semasa..klu dgn movie itu kita mampu mendidik manusia..apa salahnya..
cuma concernya..
media kita, baik movie atau ape2 sahaja..
dah lari dr guideline yg Islam tetapkan..
klu ade pun, sgt sedikit
ini sekadar pandangan akak..
ke enta ade pandangan lain..?
akak sarankan utk bertanya pda yg lebih faqih.."

Next

Person E (muslimin)- tidak mahu nmanya disiarkan~

"boleh jadi harus dan juga boleh jd haram
bergantung pada keadaan,
psl hadis aku x berape reti la
he3
ni pun aku dengar berdasrkan pendapat senior
nk suruh aku google bleh je"

Next
Person F(muslimin) - Aiman

"pancung, hahaha"

yg lain tak reply...maaf yer, kenapa sya tanya muslimat..hal ini kerana, mengikut kajian Dr Fadzilah Khamsah..Muslimat memiliki hati yg sensitif (macam sya), dan lebih emotional (macam sya), compare to muslimin..jadi conclusion ia adalah lebih baik, kerana mereka lebih cakna terhadap persekitaran sekitar.oleh itu sesuai utk kajian sebegini...


jawapan sya kejap ar, sya solat dulu.....tgguuu~~~

Monday, April 26, 2010

Bersuci

salam
hari ingin berkongsi sedikit ilmu yg sya perolehi, moga dpt kita teliti dan lihat bagaimana ksilapan kita sebelum ini dalam bab bersuci...

Jika seseorang itu luka, bagaimana caranya untuk ia bersuci?


Orang yang sakit atau luka, jika ia dapat membasuh atau memandikan dengan air sebahagian anggotanya, maka bahagian itu wajib dibasuh dengan air ketika ia mengambil wudhuk atau mandi. Adapun kawasan yang tidak dapat dibasuh dengan air –kerana takut membawa kerosakan atau mudarat- hendaklah diganti dengan tayammum (yakni dengan menyapu debu ke muka dan tangan). Ini adalah pandangan Imam Ahmad dan Imam Syafi’ie.

Menurut Imam Abu Hanifah dan Imam Malik; toharah adalah dengan salah satu sahaja iaitu dengan air (yakni wudhuk atau mandi) atau dengan tanah (yakni tayammum). Tidak wajib menggabungkan keduanya. Oleh demikian, menurut pandangan kedua ini; jika kebanyakan badan adalah elok dan dapat dibasuh dengan air, memadai dengan membasuh kawasan yang elok/sihat itu dan tidak perlu kepada tayammum. Dan kalau kebanyakan badan adalah sakit/luka, cukup dengan tayammum sahaja, tidak perlu lagi wudhuk atau mandi.

2. Orang yang mengalami luka pada badannya atau patah tulang anggotanya dan terpaksa dibalut, diplaster atau disimen di mana ia tidak dapat ditanggalkan (termasuk semasa ingin mengambil wudhuk), bagaimana caranya ia hendak mengambil wudhuk atau mandi?

Bagi kes tersebut, diberi kelonggaran untuk menyapu air di atas kain balutan atau plaster atau simen yang dipakainya. Orang yang menghadapi masalah sedemikian, ia hendaklah melakukan tindakan berikut semasa mengambil wudhuk;

Pertama; Hendaklah ia membasuh dan meratakan air sebagaimana biasa ke kawasan-kawasan yang sihat (tidak sakit) dari anggota wudhuknya.

Kedua; Bagi kawasan yang berbalut pula, wajib ia menyapu air ke atasnya. Menurut Imam Abu Hanifah; memadai dengan menyapu sebahagian besar balutan. Namun jumhur ulamak (iaitu Imam Malik, Syafi’ie dan Ahmad) berkata; “Wajib disapu air meliputi seluruh balutan”.

Jika ia mandi wajib, hendaklah ia mandi sebagaimana biasa iaitu dengan meratakan air ke seluruh badannya yang sihat (yakni yang tidak berbalut). Adapun kawasan yang sakit (yakni yang berbalut) hendaklah disapukan air ke atas balutan secara menyeluruh atau sebahagian besar darinya mengikut pandangan ulamak tadi. Apabila ia sembuh nanti, tidak diwajibkan ia mengulangi semula mandi wajibnya. Ia hanya diwajibkan membasuh/memandikan anggota-anggota yang berbalut sahaja.

Adakah wajib disertai dengan tayammum?

Mengenai soalan ini, para ulamak berbeza pandangan;

1. Menurut mazhab Imam Malik, Abu Hanifah dan Ahmad; tidak wajib lagi bertayammum. Memadai membasuh kawasan yang sihat dan menyapu air di atas balutan bagi kawasan yang sakit. Tidak perlu bertayammum.

2. Menurut mazhab Imam Syafi’ie; wajib disertai dengan tayammum. Berdasarkan mazhab Syafi’ie, orang yang memakai balutan ia hendaklah melakukan tiga perkara semasa mengambil wudhuk atau mandi wajib;
a) Membasuh kawasan yang sihat (tidak sakit atau cedera)
b) Menyapu air ke atas balutan dengan meratakannya
c) Bertayammum; bagi mandi wajib, cukup dengan sekali tayammum sahaja sama ada sebelum mandi atau selepasnya. Adapun bagi wudhuk, ada dua pandangan; (Pandangan pertama); wajib bertayammum mengikut bilangan anggota wudhuk yang berbalut untuk menjaga tertib yang disyaratkan dalam wudhuk. (Pandangan kedua); cukup sekali tayammum sahaja iaitu sebelum wudhuk atau selepasnya. Pandangan yang rajih dalam mazhab ialah yang pertama.

3. Mengikut mazhab Imam Ahmad; wajib tayammum hanya jika balutan melebihi kawasan yang perlu, yakni kawasan yang sakit atau cedera. Jika balutan hanya membalut kawasan sakit tanpa menyentuh kawasan yang sihat, tidak perlu bertayammum, cukup dengan menyapu air ke atas balutan sahaja.

Adakah wajib memakainya setelah bersuci?

Ada dua pandangan ulamak;

Pandangan pertama; wajib balutan atau palster atau simen itu dipakai setelah bersuci iaitu setelah mengambil wudhuk atau setelah mandi wajib. Jika tidak, maka solat yang ditunaikan sepanjang memakai balutan atau simen atau plaster itu wajib diulangi semula apabila sembuh nanti. Pandangan ini telah diberikan oleh mazhab Imam Syafi’ie dan Imam Ahmad.

Pandangan kedua; tidak wajib bersuci terlebih dahulu sebelum memakainya. Dalam pengertian yang lain; tidak disyaratkan pemakaian balutan atau simen atau plaster itu dibuat setelah mengambil wudhuk atau mandi wajib terlebih dahulu. Sekalipun seseorang memakai balutan atau simen dalam keadaan tidak berwudhuk, harus baginya menyapu atas balutan atau simen itu semasa mengambil wudhuk atau mandi wajib dan tidak perlu ia mengulangi solatnya apabila sembuh. Pandangan ini telah diberikan oleh mazhab Imam Abu Hanifah dan Imam Malik.

Berapa lamakah tempoh diizinkan menyapu balutan?

Keizinan dari Syarak untuk menyapu balutan tidak ada tempoh masa tertentu. Ia bergantung kepada tempoh kesembuhan luka atau patah. Selagi luka atau patah belum sembuh dan balutan masih perlu dipakai, maka selagi itu keharusan menyapu di atas balutan berterusan. Apabila sakit telah sembuh dan balutan dapat dibuka, hilanglah keharusan tersebut dan wajib mengambil wudhuk atau mandi wajib sebagaimana asalnya.

jadi sebagai mana yg telah diterangkan gunakan kewarasan akal utk berfikir mana cara terbaik dlm bab bersuci ini, jom sama2 fikir~ wallahualam

sharif

Saturday, April 24, 2010

Kini Baru ku tahu

owh, kini baru ku tahu terima kasih Azhan atan atas nyanyian lagu ini...amat beri makna terhadap aku..lebih baik kita sholawatan~

Sholatullah salamullah, ‘ala Thoha Rasulillah
Sholatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadi Rasulillah,
Wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah

Daripada kita pacaran
Lebih baik kita sholawatan
Daripada kita berduaan
Nanti bakal di hasut setan

Awas jangan dekat-dekatan
Kita ‘kan belum ada ikatan
Daripada dekat-dekatan
Mending kita sholawatan

Sholatullah salamullah, ‘ala Thoha Rasulillah
Sholatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadi Rasulillah,
Wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah

Bukan aku tak suka padamu
Bukan aku tak mau denganmu
Tapi aku mau liat dulu
Setebal apa imanmu

Sudahlah engkau lupakan
Anggap saja kita ta’arufan
Sudahlah jangan kau pikirkan
Mending kita sholawatan

Sholatullah salamullah, ‘ala Thoha Rasulillah
Sholatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadi Rasulillah,
Wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah

Ku milik Mu



semalam
semalam bru dptkan Album bro Azhan Atan..utk inspirasi album baru sya kali nie..mostly, dpt ckp ialah album nie pakai live percussion..hurm smart gak..tp message tu yg penting...insyaAllah
siapa yg blom beli kna beli..hihi termasuk my coming album..*promote la pulak..hihi

sharif

Friday, April 23, 2010

From Akak Adib Aiman

salam, post kali nie, sya copy dari blog akak, adib...sayu seketika baca...moga dpt adi pengajaran utk diri sya...dan mereka yg membacanya
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

adib.akak ni.

xd mase akak xam, akak duk igt k adib j..aduhai Tuhan, kuat sungguh ujian Tuhan kali ni.Justify Full
sudoh jwb xam, akak coteng ketas soklan.akak tulis nme adib.akak tulis mnde hk akak nk kbo k adib ari 2.mse akak lwt adib.
hg pon tawu kn adib, akak xrti nk luoh perasaan eh.akak dop rti nk kbo mnde lam ati akak.akak tulis mcm2..sedor dop sedor, akak nanges.akak xleh la adib..akak dop kuat..akak mtk maap byk2..akak tawu adib tgh struggle..adib kuat2 j neh..pgg kuat2 smgt adib, jgn bg ye lps jaoh..akak tra slow2 jd kuat cm adib..sunggoh akak tra..
sok akak ad xam ag.sok MOM.susoh.akak dop taw la gane nok jwb xam sop.susoh ati.nk stdy, p pk sal adib j.hg mst maroh akak op, sbb pk sal hg.hg mst suroh akak stdy op..akak jnji, mlm ni akak stdy..akak stdy sunggoh2..

igt dop time kcik2 kite mnd ujan due org.dpn rumoh apih.mse 2 ujan lebat gile op.ma maroh kite mnd.p kite g mnd ujan gop op.beh sungoh mse 2.sudoh mnd ujan, balek umoh.badan gigil2 lake.ma blebe wt dop dgr j.haha.senang sunggoh ati mse 2..
igt dop klu wt megi, sokmo susuk2 ng ma.ma maroh mkn megi.p akak g bli okmo gop.mkn lam blik.huhu.phtu hg masok blik, mitok etek megi akak.haha.ma maroh pakak wt dop dgr lake.hehe.ad skali 2 hg lapo ngak nk mkn megi.kite bli 3 bgkus op?mkn share due org.haha.mkn sapa rase muok tgk megi 2. gmbire sungoh time 2...
klu g paso mlm, hg bli sokmo mknn wt blek umoh.bli k adek2, akak ye sebok gop nk.haha.hg bkn adek hk kire op.dop kesoh r wape riya abih pon.hang bli j op..klu afiq ng in mtk nape2,hg bli lake op.ph2 bkn wt maen ngak pom.bia g2 jh.p hg dop kire pom..
igt dop hg jnji nk bli k atey basikal klu ye dpt 5A?sunggoh2 hg nk ajo ye op.suroh ye wt latihan.jnji nk bg adioh nset la.duet la.aduhai..

kite jnji ng ma, nk bwk ma abah g aji phni.bile hg gaji beso, akak gaji beso, dibah kije dh, kite nk bwk ma abah g aji.akak nk bli umoh beso2.bia muat lake sefemili bile blek cuti, blek raye.akak tamo sesok2 rama2.siang k ma ekgi.bia rumoh beso,selesa lake duduk..hg kbo nk bli kete beso se k ma op.nk bwk ma abah g jln..byk sungoh hk kite nk wt op..
hg dlu kcik2 dop ajen maroh dibah op.sapa lenim pon dop ajen nk maroh ane adek2.dop mcm akak.maroh sokmo hk kcik2 tu..siang gop kadang. p g2 r, xleh nk lok g2 j.hg sabo j lyn in, afiq.ajo afiq men game, bwk in jln2..suke in klu hg blek cuti.mule2 malu2 op.haha.ph2 hg nk g ane pon ye nk ikot.haha.adek ksygn hg tu kn..


adib,hg duk jaoh pon, tgh koma pon, hg mst dgr op mnde hk akak kbo ni..2 3 ari ag scan mula op?wt molep deh..kuat2 deh..akak tamo dgr org kbo hk terok2 ag psl ksihatan hg..hg sihat r mula neh..bia sehat cm dlu..akak lme orh dop ckp ng hg.cuti ari 2 j la.ph2 ane jupe dh..t hg sehat, kite mkn megi rama2 neh..akak rndu nk berebut mknn ng hg..rndu nk mkn rama2 se famili.rndu nk tgk cite sme ng hg.tido lwt mlm duk smbang ng hg, ma, dibah.rndu nk ngosek alang ng atey rama2.haha.akak rndu adek2 akak..
siang ngak k abah.lme dh akak dop tgk abah dop rop g2..abah k tu dib..tuhan,len sunggoh abah kite..ma klu hg tgk pon, mst hg nanges..dop rop ngak ma..jln slow2 j..kaki ma saket ma kbo..ya tuhan..
akak bce wall kwn dibah..ye kbo dibah nanges sokmo..akak tadop kt umoh.dopleh nk jge adek2 kite..dop tahu nk wt gane..akak sedeh ngak..dop tahu la gne nk kbo..

adib, adib kuat neh...bia akak kesat air mate sorg2 cni pon, tido lam air mate pon.sedeh mse jwb xam pon.xpe.akak xpe.utk adek akak hk sorang ni, akak kuatkan diri akak.bia akak nanges parok pom, bia napok doprok pon, tuhan j tahu akak kuat sokmo utk adek akak ni..adib jgn risa pasal ma abah, adek2 neh.adib kuat2 utk sume..
tuhan ade sokmo ng kite adib..sungoh tuhan ad sokmo....


Pinjam

salam

hari nie nak tulis berkaitan dengan pinjam...pinjam? apa kaitannya, hari tu ada pinjam kasut dari kawan..sampai dah dilabel sbg muka peminjam..ok, tak kisah la pape pn...pasnie takkan pinjam lagi dgn anda semua..for sure..aku pinjam bila aku memerlukan so, klu rasa..xnk bagi tak kisah sgt..sbbnya aku mmg tak de kasut..*bila nak beli nie~

sya rasa hina sgt jadi sbg peminjam nie, kenapa ya? kerananya barang tersebut bukan milik kita, plus dgn muka owner yg waktu nak bagi pinjam dan setelah dipinjamkan tu mcm skit hati..xkisah..ok, apa2 la..tp jika anda semua nak pinjam dengan sya...tafaddhal, sya se0rang yg xkisah bab2 nie, cuma jangan ambil my thing without my permission..dat's me~ but now sharif, nak jadi dirinya sendiri..kerana bila kita jadi diri kita..kita akan rsa lebih tenang dan tenteram..

sebut berkaitan dengan pinjam nie, Allah sebenarnya bagi kita pinjam dunia seketika..pinjam dengan erti kata, bagi sekejap..jika anda rsa berat untuk bg pinjam barang dengan manusia lain..beringatlah! bahawa dunia ini Allah bagi anda semua pinjam sja...why anda perlu berkira? *motivasi utk diri juga tapi jangan lupa Allah telah bagi kita tips, untuk pinjam barang nie, dalam surah Al-baqarah ayat 282...tapi dlm ertikata lain surah ini jga ada kaitan dengan hutang...tapi mungkin kita blh aplikasikannya..

kerana sya, seorang yg cepat lupa..oleh itu, perlu untuk kita laksanakan ayat pda surah Al-baqarah ayat 282 nie, maaflah kwn klu, sya terlupa nak pulang barang..sbb itu kita kena ingatkan..jadi my erlay conclusion meletakkan, jangan salahkn kwn kita..jika dia terlupa nak pulangkan.tapi salahkan diri anda, pernahkah anda ingatkan kepada dia, untuk pulangkan dan adakah anda telah laksanakan firman ayat dlam surah Al-baqarah ayat 282 nie...

syukran pda semua yg telah bagi pinjam kepada sya, kerana Allah sja yg mampu membalas jasa anda..tak silap adalah wajib bagi muslim untuk pinjamkan barang kepda orang yg memerlukan..apa2 pn terima kasih sahabat~

terima kasih....

sharif

Thursday, April 22, 2010

Ikrar Cinta

salam, lagi lagu ini ditujukan untuk, isteri sya..yg tersayang~

Lirik:sharif
Lagu: sharif

Ku Ikrarkan cinta,

bawa diri hiba,
kutangisi ia,
setulus hatiku..

Firman ku tatap,
ubat hati malap,
merindui cahya,
pernah hilang tika..

chorus:
Kubeserah kepadamu
ya Allah oh tuhanku..
moga diri yang sayu..
terus maju..

Bridge:
kurniakan daku,
yang solehah..
temaniku...
tikaku susah..
agar diri..
dapat berubah..
meniti onak dengan..
penuh tabah~

Lagu Kedamaian

video

Dengarkan Lagu kedamaian..perform oleh sya~

sharif

Tuesday, April 20, 2010

Cerita Tentang Dia

Adib cepatlah sihat!

salam
adib aiman nama diberi my frenz yg sgt baik dgn aku selain member2 lain...kdg2 kita 0rg melwak berdua...ingt lagi time dia tegur first2 waktu foundation...waktu tu aku masih blom byk kenalan...Alhamdulillah se0rang yg happy gud lucky..cerita bermula bila kita0rg chemyjan09 start nak buat riadah...aktiviti raidah ialah main go-kart...dicadangkn oleh my sahabat waktu kita0rg buat riadah chemyjan09..yg pertama..bawah kelolaan sya..waktu tu aku rsa pelik dan hairan psl aku mcm diam jer..n tak ber ia2 nak ikut pi main go-kart padahal..aku paling suka main go-kart..eventhough blom penah main...

jadi riadah kali ini, diketuai oleh my sahabat...mlm riadah nie aku kiranya ada 2 event 1 riadah...1 lagi dinner sarawak...jadi aku memilih utk pegi dinner sarawak...jadi waktu tu aku rsa sgt berdosa sgt..kerana sbb yg tak dpt aku jelaskan sewaktu di dinner..tersebut...jadi aku terus balik dari dinner tu terus aku singgah ke masjid lama utk solat taubat...dalam perjalanan balik ke bilik...aku terus tanya sambil menghadap kelangit ya Allah..kenapa aku pergi ke majlis yg ini yg Allah..sedangkan kau tahu bahawa ini adalah salah...terus aku meracau s0rang sambil berjalan ke v2...smpai jer dibilik aku terus mengisafi diri...dan aku rsa berdosa...dan tiba2 aku terima 1 msg mengatakan bahawa adib accident dan ditempatkn di ICU...aku terus berd0a pda Allah..moga2 dia sihat...dan hari semalam bru aku sedar kenapa...aku tidak pergi ke riadah tersebut...

sebenarnya Allah, ingin smpaikn pda sharif supaya tingkatkan amal ibadah semasa masih hidup sihat dgn kesihatan yg baik...subahanaAllah~~ Allah selamatkanlah kwn aku yg Allah...diri ini sudah lagi tidak mampu menangisinya lagi...Allah sengguhnya engkau tahu apa yer terbaik utk umat mu~~


Desir pasir dipadang tandus
segersang pemikiran hati
Terkisahku diantara cinta yang rumit

Bila keyakinan ku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan

Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkinku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cinta ku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakanku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggal kan cinta
Ketika ku bersujud...

sharif

Monday, April 19, 2010

Kelas AW yg mencecah RM280

kereta yg dikatakn dilanggar oleh sya secara tak sengaja

kereta yg digunakan oleh sya pada hari kejadian


salam

hari nie nak cerita dan kongsi dgn anda semua tentang sebuah cerita sya, iaitu tentang kelas Academic writing ataupn AW..tarikh tak ingat tapi, pda ketika itu hujan lebat...jadi tiada siapa nak hantar..ambil keputusan utk pinjam kereta kwn...jadi pinjamlah kereta itu td..kereta WAJA..pastu terus keluarkan kereta..dia..~ disebabkan hujan, jadi tak perasan sgt...waktu nak reverse kereta itu td...yg perasan pda ketika itu..kereta yg sya reverse tu dekat dgn sebuah kereta..yg sedang parking..s0, bila perasan terus jer kedepan sikit dan reverse semula..dan terus kekelas AW itu tadi..balik dari kelas tersebut..terus parking mcm biasa dan serah kunci kepada kwn sya semula..then tiba2 mlm tu kwn telefon..dia kata kereta member dia ada calar sikit dan disyaki, kereta dia yg langgar..tanpa buang masa terus pegi tgk..kereta yg sya pinjam nie nampak mcm takde pape..tp kereta member dier nie ada tercalar...sepanjang sehasta tangan, klu tak silap..jadi sya akui ada terdekat dgn sebuah kereta..tapi tak perasan yg mna..s0, sya tak kisahla psl bayaran nya klu im, really make mistake..

so, smlm member kwn sya nie, kata yg dia dah ketuk plus cat tmbah tolak dlm RM280...wah~ byk tu..jadi sya minta nak byk ansur2...jadi katanya duit itu adalah duit ayahnya..mean that kena byar full teruslah...takpe2..tak kisah pn..yg kisahnya byk sgt..sbb hari tu member sya ada ketuk rim tayar kereta klu tak silap RM80..tapi klu cat tu tak taula pulak yer...hurm, tapi sya blom tgk lagi kereta tu...

insyaAllah sya akan bayar dlm hari rabu..jadi duit hanya halal dunia akhirat sekiranya dibuat pda tempat yg terbabit...dan klu pda tempat lain dikira haram..itu saja last word~ terima kasih kepada kwn sya yg bagi pinjam kereta hari tu..tanpa kereta anda takdpt la pegi klaz AW~

syukran kawan~

p/s: sya masih blom ada lesen, tapi apa blh buat dah itu jer kenderaan yg pandai bawa selain motosikal..

sharif

Friday, April 16, 2010

Kelmarin tapi hari ini



salam

hari nie nak cerita dgn anda semua tentang sejak kelmarin, kelmarin dpt information oleh pihak MT ijmak sanawi Rakan Masjid utk menjadi MC majlis, 17 and 18 hb april nie..mean that mlm nie dan pagi esk...praise to Allah, kerana di beri penghormatn sebegini rupa...kiranya this is my second time..at the first time waktu memorization Al-quran...tapi kali nie merupakan event yg besar..insyaAllah doakn yg terbaik..oleh itu, mohon dipermudahkan segala tanggungjwb...


ya Allah, aku rsa sgt malu pdamu..kerana aku byk berlaku salah padamu..ya Allah, jgnlah kau hukum aku ya Allah, sekiranya aku terlupa atau tersalah...kerana aku hamba yg lemah..hanya pandai berkata-kata..tapi mudah utk tidak laksanakan, mudah berjanji tapi..susah utk tepati...apakah ini ujian darimu sperti yg telah kau firmankan? ya Allah, aku malu padamu...kerana aku sering bertaubat tapi sukar kutepati taubat...ya Allah singkapkan aku hikmah segala ketentuan..hanya padamu segala ketetapan...ya Allah, matikan Aku ya Allah, dalam iman dan taqwa...ya Allah aku takut, bila diakhirat nnt kau lemparkan semua amalan2 ku padaku kembali...ya Allah maafkan lah diriku...aku hamba yg hina, pada mu jua kau akn kembali..

jauhkan aku ya Allah, dari azab api neraka mu..kerana seksamu sgt pedih...ya Allah aku tak layak utk syurga, tapi aku juga tidak mahu kenerakanmu..maka ya Allah jadi kan aku muslim yg sebenar...yg mukmin dan bertakwa~ selawat dan salam kepanjatkan ke junjungan besar, moga beroleh syafaat dari baginda...amin~

sharif

Thursday, April 15, 2010

Ana.Music.Enta

salam,

insyaAllah bakal produce 1 lagi lagu nasyid kotemporari..lagu ini bkal dituju khas utk MT RM yg byk mengajar..lagu nie sudah pk utk ala-ala korean..dan pop arabic..jadi gabungan nya, hurm..lirik yg syahdu menyentuh hati perlu dlm lagu ini..

sapa rsa mereka penulis lirik yg berbakat blh kirimkan ke : sharif_5163@yahoo.com
tQ, sgt2... mesti ada kaitan dgn "Ana.Music.Enta"

10 minit

salam
post kali nie sya tulis selama sepuluh minit dari sekarang...hurm hari nie just nak cerita yg duit MARA sudah pn msk jadi...kena byk jimat dan spent utk studio separuh dan separuh lagi utk kehidupan seharian..oleh itu aku sgt terima kasih kepada Allah kerana mengujiku, kerana ku tahu semua ujian ada sama laras dgn kesanggupan insan itu sendiri sperti yg ku baca dalam surah Al-baqarah semalam,ayat terakhir...
dan Alhamdulillah, bru jer lepas ke surah Al-imran..insyaAllah nnt akn cerita kepada anda semua ibrah dari ayat2 itu...ok lagi 2 minit, apa yer haa..pengajaran nya ialah jimat cermat dan sujud syukur itu penting...laksanakanlah sujud syukur after solat yer~

syukran

sharif

Monday, April 12, 2010

Rakan Masjid Song

video

Apa Pendapat anda? adakah sesuai...hurm dah letih fikir, kena tukar lirik tak, any idea tolong yer~..maaf recording huru-hara

compose: sharif
lyric: sharif
song: sharif

RAKAN MASJID

Ayuhlah..
bersama...
membina bi'ah solehah
dalam perjuangan
rakan masjid tercinta

bersatu
lah..kita,
Dibawah 1 cahaya
islam tercinta
yg tiada ragunya

wahai muslimin,
wahai muslimat,
teruskanlah usahamu.
membina sebuah keluarga
solihin dan solehah..

berteras Al-quran dan sunnah,
sebagai rujukan usrahmu,
dalam memantapkan,
tarbiyah islamiyah...

Sunday, April 11, 2010

Jangan Pilih yg Fames?

salam,
hari ini setelah bosan mengadap laptop, kerna hampa lagu yg dibuat selama 5jam lebih, tak diterima, aku terpikir sesuatu yg terlintas dlm fikiran ku, iaitu "org kata, klu nak cari calon isteri, jgn pilih yg fames2, betul ka?" s0alan yg ini, aku terus gtalk ke semua org2 yg berada dlm list gtalk aku,..

hurm averagenya, laki2 mengatakan betul tapi perempuan mengatakan sebaliknya, kenapa yer? mgkin ada pendapat yg berbeza...tapi bagi aku blh jadi betul, kerana kadar jeles aku yg amat tinggi, plus sensitif yg sgt tinggi menyebab aku rsa perlu utk pilih yg mmg org tak kenal...kerana aku takut, bila ak jadi seorang suami, aku cepat ceraikan isteri aku, kerana aku takut bila org lain bercerita pasal isteri aku...kerana aku mmg sygkan isteri aku...oleh itu, senyumannya hanyalah utk aku, tiada org lain...

aku selalu tanya sanggupkah kau bila org bercerita psl isteri kau? tp, bila pikir balik..kdg2 yg fames tulah yg kita suka...eh3, camne nie yer...2 jawapn, tapi kena pilih satu jer...jom sama2 kita pilih, anda mahu ke tidak...? arrghh...rilek sudah....sekarang ianya jadi 50%, bila aku syg isteri aku, aku akn ckp pdanya jadilah yg solehah, kerana aku tidak mahu hartanya , famesnya ke, tapi aku hanya mahu nasihat darinya..bila aku buat slh dia nasihat,klu aku ssh hati dia nasihat, bila aku sakit hati dia nasihat,kira2 semuala...harap2 isteri aku akan dengar eventhough aku tak jerit....klu lah post aku dpt jerit mesti dah pecah skrin nieh...hihi s0 agamalah yg terbaik!!

lagu yg aku tuju khas utk isteri aku:

Deras hatiku berdetak
Di langit aku terlihat kamu
Terang malam teman kita
Dengan angin meniup sayu

Kupetik gitar akustik ini
Dengan harapan dia mendengar
Melodi indah yang kucipta
Hanya untuk luahkan rinduku padanya

Dan aku terus
Menyanyi lagu ini untukmu
Walau berjuta mendengar
Lagu ini hanya untukmu

Arah hidup kita
Tergambar bintang di angkasa
Berkelip melukis cinta
Terciptalah lagu kita

Oh..oh..oh
Oh..oh..oooh

Melodi indah yang kucipta
Hanya untuk luahkan rinduku padanya

Dan aku terus
Menyanyi lagu ini untukmu
Walau berjuta mendengar
Lagu ini hanya untukmu

Arah hidup kita
Tergambar bintang di angkasa
Berkelip melukis cinta
Terciptalah lagu kita

Terciptalah lagu kita


p/s:kadang2 org yg kita syg la yg paling ssh utk disayangi~
sharif

Rakan Masjid Song

compose: sharif
lyric: sharif
song: sharif

RAKAN MASJID

Ayuhlah..
bersama...
membina bi'ah solehah
dalam perjuangan
rakan masjid tercinta

bersatu
lah..kita,
Dibawah 1 cahaya
islam tercinta
yg tiada ragunya

wahai muslimin,
wahai muslimat,
teruskanlah usahamu.
membina sebuah keluarga
solihin dan solehah..

berteras Al-quran dan sunnah,
sebagai rujukan usrahmu,
dalam memantapkan,
tarbiyah islamiyah...

Alhamdulillah, lgu nie merupakan lgu yg sy bru cipta..n tiba jer idea mencurah-curah..semuanya ilham yg diberikan oleh Allah..first time lagu yg bercorak morden dan penuh nasihat..lala~ jom dgr~~

sharif

Thursday, April 8, 2010

Azam hari ini, esk, lusa

Azam aku utk hari ini, esk, lusa:

1) jgn duduk sorang2 dalam kelas
2) jgn pinjam kereta kwn
3) jgn komunikasi dgn org yg tak kenal
4) sentiasa kelihatan tenang, walaupan ada byk masalah
5) lebih kepada diam daripada byk berkata-kata
6) sentiasa senyum
7) selalu telefon mak & abah
8) selalu solat malam, dan bca surah al-mulk
9) kurangkan kontroversi
10) selalu berdoa utk mendapat isteri solehah, anak yg soleh, keturunan yg baik
11) lebih kepada buat dari plannig
12) jgn selalu merungut
13) usaha dan tawakal
14) tak nak nakal2
15) hormat guru


Bermula dari alam rohani
Kita berjanji pada Ilahi
Hidup didunia sebagai hamba
Menyembah Tuhan buat bekalan hari kemudian

Biarpun dalam beronak duri
Cobaan Tuhan silih berganti
Kerana iman tetap dihati
Demi akhirat betapa berat ditempuh jua

Telah menjadi resam dunia
Akan beruntung siapa yang leka
Iman termahal paling berharga
Perlu berkorban mendapatkannya

Miskin dan kaya bukan ukuran
Iman dan taqwa nilaian Tuhan
Ganjaran syurga sedia menanti
Hidup disana kekal abadi

Kepada Tuhan panjatkan doa
Petunjuk jalan pada yang Esa
Moga dipimpin dipelihara
Dunia akhirat bakal mendapat nikmat barakah


Wednesday, April 7, 2010

Begini

video

susunan muzik: sharif
Lirik: sharif
Lagu: sharif

BEGINI

ya...Allah

ya...

Begini,
rasa,
rasa kekurangan,
bila hati,
jauh dari tuhan,
tiada siapa,
dapat meleraikan..
perasaan...

Begini
rasa,
rasa kejahilan,
bila nafsu,
kuasa melalaikan,
tiada apa,
dapat melunaskan,
kekejaman...


Tuesday, April 6, 2010

Tanda Cinta



salam
hari nie nak cerita tanda cinta, for me cinta itu fitrah manusia. Cinta kepada sahabat, cinta kepada Ibu bapa, cinta kepada insan, cinta kepada pencipta "Allah"..dan byk lagi, tapi cinta kdg2 disalah tafsir..bagi sya cinta kepada insan adalah bersifat sementara..tapi ramai di antara kita mudah melafazkan kata-kata cinta, tapi sukar utk memahami apa itu cinta sebenarnya..mengapa? pernahkah anda dihampiri org yg anda cinta? pernahkah org itu melafazkan kata-kata cinta? hurm, mudah sgt..."cinta dari sya, adalah utk org yg benar-benar ikhlas dan bukan utk dipersendakan..." kata-kata ini sya gunakan dlm soal cinta sya...mengapa yer? kerana cinta sya adalah utk isteri sya..yes for sure~ s0 apakah tanda2 cinta..

1. Banyak mengingat yang dicintainya, (QS. Al Anfal (8) : 2)

2. Kagum
Kagum muncul karena adanya suatu kelebihan yang dilihatnya, apakah bersikap subjektif atau objektif. Kagum diawalai dengan mengenali sesuatu yang lebih dibandingkan dengan yang lain. (QS. Al Hasyr (59) : 24)

3. Ridha
Cinta menimbulkan keridhaan kepada yang dicintai apapun yang diperintahkan atau dilarang ia rela melakukannya. (QS. At Taubah (9) : 62)

4. Tadhhiyah (siap berkorban)
Cinta akan membuat kesiapan untuk berkorban demi kepentingan yang dicintainya. Ia akan membela habis-habisan sebagai wujud dari cintanya. (QS. Al Baqarah (2) : 207)

5. Takut
Ketakutan yang muncul dari cinta adalah dalam bentuk harap dan cemas berharap agar yang dicintainya ridho dan cemas bila yang dicintainya tidak ridho kepadanya. (QS. Al Anbiya (21) : 90)

6. Berharap
Cinta menumbuhkan harapan kepada yang dicintainya. (QS. Al Ahzab (33) : 80)

7. Taat
Bukti dari cinta adalah mentaati kepada yang dicintainya. (QS. An Nisaa (4) : 80)

Setelah memahami tanda-tanda cinta tersebut, diharapkan kita dapat membuat tindakan yang tepat dalam mengelola cinta. Cinta yang menempati urutan pertama dan utama adalah cinta kepada Allah, dengan mencintai Allah kita akan mendapat berkah dan rahmat dari Allah karena Dialah penguasa sejati kita, pencipta kita. Setelah itu mencintai apa yang dicintai Allah yaitu Rasulullah SAW sebagai utusannya dan penerus risalah terakhir kepada manusia, terutama sesama muslim karena Allah telah mempersaudarakan umat muslim dimanapun mereka berada.


kisah Cinta


Kisah Jabir


Seorang sahabat bernama Jabir secara fizikal kata orang ia tidak hensem dan secara ekonomi ia miskin. Ketika Rasul SAW menawarkannya untuk menikah, dia menyatakan kesediaan meskipun semula dia tidak yakin akan adanya orang tua yang akan menikahkan putrinya kepadanya. Dan ternyata Rasul SAW mempertemukan dirinya dengan seorang wanita yang tak hanya sholehah, tapi juga cantik dan keturunan bangsawan. Tapi beberapa hari sesudah pernikahan, bahkan kata orang suasananya masih suasana pengantin baru, ketika datang panggilan jihad, maka tak segan-segan dia mendaftarkan diri kepada Rasul SAW untuk menjadi pasukan perang, lalu ia betul-betul berangkat ke medan jihad hingga syahid. subahanaAllah, beginilah sebenarnya yg kita cari...


bagi sya, jgn sekali kita mudah melafazkan kata-kata cinta kepada insan, kerana anda mungkin akn terasa akan pedihnya cinta, haa...lagi 1 lagi, cinta utk sya adalah utk org2 yg benar-benar ikhlas bukan nya utk dipersendakan kerana sya tidak pernah menerima cinta seseorang dan belum pernah terbuka dihati utk menerimanya..moga Allah saja yg membuka pintu hati ini utk menerima sesiapa yg ikhlas...


adakah anda rsa, anda ikhlas?


sharif


Tentang kelmarin, semalam dan hari ini

salam~

walaupn keadaan tidak mengizinkan, tetap gak nak cerita tentang kelmarin, semalam dan hari ini..

kelmarin
sahabat sya telah merajuk dan buat hal, sahabat aka laptop. jadinya terpaksa, hantar utk diformat, sejak dari tu tak dpt fokus study langsung asyik2 rindu dgn laptop, hari2 keep in touch with org yg tlg formatkan laptop..tu~ laptop sya nie kecil dan sgt comel, jadi kemana-mana mesti dia ikut sekali, tak kiralah mna sya pergi. Jadi laptop nie tempat sya meluahkan segala rsa gundah dihati...*ceh s0, sejak kelmarin eveything kerja tak boleh proceed..AW, DE subahanaAllah~
jadi, telah dihantar laptop itu bagi tujuan baik pulih..

semalam
dapat berita bahawa laptop tu dif0rmat setengah jalan, sbb org tu kata ada problem ngan laptop, tp blh guna external CD jer nak format..haa~ nie yg buat nak nangis nieh..so, terpaksa ambil balik laptop..semalam gak sebenarnya ada iftar, s0 demi laptop yg kucintai..terpaksa berkejar ke ipoh...tapi sygnya harga external CD RM250++ so, harapan tak kesampaian..so laptop tu mmg tak dpt format..alang dah kat ipoh tu beli barang utk kwn2, harap dia0rg suka "smarties"...sbb tak tau nak beli apa utk anda semua..s0, mlm iftar dtg lmbt...pukul 7.35 cam tu la, so maaf la yer..itu pn dah bawak laju...nak buat camne kn..terima kasih sbb tggu sya..s0, mlm tu gak terpaksa cari someone dpt format, sbb kerja byk nieh...subahanaAllah..akhirnya temu bdk ICT...dia kata blh formatkn...s0 terus hantar kat dia...waktu tu dlm pukul 12mlm. jgk la..penat betul sehari-hari berjalan..tetiba rasa demam..huuuhhh sgt pening~~ s0, laptop tu dia kata blh siap esk...nie mesti demam rindu laptop..takpe tawakal jer...akhirnya laptop tu kasi dkt dia..wah~ bila la jantung hati nie nak bersinar kembali..

hari ini
pagi tadi, tgk laptop tetiba bdk ICT tu blom buat lagi sbb dia kata ada problem nak format kn tapi dia cuba pakai dia punya CD rom..ok takpe biarla dulu, nak cepat2 buat pe..huhu tapi rindu sgtla...plus kerja yg belum siap lagi...wah~ betambah-tambah plak tu...subahanaAllah..

ok moga2 cerita ini, tak bersambung kepada "hari esok"
moga Allah tlg permudahkan urusan aku baik duniawi n jalan menuju Akhirat yg hakiki..

sharif


Saturday, April 3, 2010

BEGINI

susunan muzik: sharif
Lirik: sharif
Lagu: sharif

ya...Allah
ya...

Begini,
rasa,
rasa kekurangan,
bila hati,
jauh dari tuhan,
tiada siapa,
dapat meleraikan..
perasaan...

Begini
rasa,
rasa kejahilan,
bila nafsu,
kuasa melalaikan,
tiada apa,
dapat melunaskan,
kekejaman...

ya Allah,
bantulah,
hambamu ini..

ya Allah~


Friday, April 2, 2010

Sudah 2 kali


salam
semalam dan kelmarin sudah dua kali mimpi pelik2, sesetngah kata mimpi nie permainan tido, ada plk kata sebaliknya..tp mesti ada maksud tersirat disebaliknya..

1)mimpi hari khamis

tak ingat sgt, tapi yg seingatnya, ada se0rg pemuda nie tikam pisau tepat dekat dada..

2)mimpi hari jumaat

seingat sya, sya pada ketika itu tinggal di rmh yg separuh didarat dan separuh dilaut..waktu tu klu tak silap sya berada betul2 didepan jendela mengadap laut..tiba2 ternampk 1 ombak yg melonjak-lonjak ke udara..tiba2 ia berpusar membentuk roda (seolah-olah eyes of london) tapi nie pusaran air..tiba ia bergerak laju menuju kearah rumah sya...
kemudian, sya merasa pelik dan tiba2 ia terus membelah rmh sya dan memisahkan ruang rmh didarat dan laut...rmh sya kemudiannya terbelah dua...dan sya cepat2 melarikan diri ke ruang rmh belah darat..takut2 rmh di ruang laut itu hanyut dek air..setekat itu yg sya ingt..sbnrnya ada opanjang lagi..tapi tak ingat sgt~

apakah maksudnya yer? jika Nabi yusof masih lagi hidup pasti baginda dpt menafsirkan mimpi ini..ya Allah janganlah engkau terus hukum aku ya Allah sekiranya aku terlupa atau tersalah~

mungkin ada sesuatu disebalik mimpi ini..wallahualam~

sharif

Thursday, April 1, 2010

Why?

IKRAR are my fren
My coursemate are my frenz
Farabie classmate ur are my frenz
Roomate bilik 17 u are my fren bilik nie mmg kenangan kita



salam


hari ini sya nak jelaskan pada anda semua mengapa anda terima emel "why?" yg didalamnya terdapat "Kenapa korang semua, suka pilih2 kwn?"..sebenarnya ini merupakan pekara peribadi sya yg pernah saya Alami 1 ketika dulu...

ceritanya begini, setelah keputusan PMR diumumkan, sya telah dpt terima tawaran ke sebuah sekolah nie, (identitinya di rahsiakan)..kira lebih kurang sekolah asrama penuh..utk pengetahuan anda semua, sebenarnya sya mempunyai seorang kwn baik..kwn sya nie telah mendapat tawran ke sekolah lain. jadi ceritanya, kami berdua terpaksa berpisah, dan menuju haluan masing2...jadi sya ingin mulakn kehidupan baru di sekolah baru..

tapi, sekolah bru sya nie tak mcm sekolah sya yg seblomnya..agak pelik, sewaktu sya msk mereka nie tak berapa kwn dgn bdk2 baru..jadi mereka nie telah menggunakan kuasa senior dia0rg, walapn kami nie 1 batch dan sama umur...

sya masih ingt lgi ada 1 malam, kami telah di lecture oleh mereka ini..sya rsa sgt takut dn tiada siapa pada ketika itu..utk jadi tempat meluah perasaan..mereka bercakap tentang bezanya student baru ngan lama..sya masih ingat lagi 1 kata2 iaitu "jgn ingat korang nie student lama". ayat nie mmg sgt menusuk dijiwa..mereka ada ugut utk belasah kita0rg bdk bru..itu yg saya rasa...waktu itu bayangkan betapa rasa takut..sgt kuat~ ada juga yg kata nak belasah kita0rg mlm itu juga...hati nie dah kata..habislah aku...jadi sejak ketika itu sya mula mendekatkan diri dgn Allah...seingat sya mlm itu sya nangis dalam solat..hanya Allah yg tahu perasaan ketika itu...
solat hajat sya iringkan utk elakkan mereka ini utk terus mengapa-apakan sya dan kwn2 baru..

dgn izin Allah..mlm itu kami terselamat dari kena belasah...betapa Allah nak tunjuk yg milik Allah lah di langit mahu dibumi...bila Allah kata jadi maka jadilah...sya rsa sgt bersyukur,..
hari2 yg saya lalui di sekolah itu taklah seperti anda..sgt takut dan sentiasa berwaspada dlm apa jua keadaan...sejak dari kejadian itu sya sgt percaya kepada pertolongan Allah...jadi sya selalu jadikan surau ini sebagai tempat utk sya mengadu pada Allah...tentang masalah sya..linangan air mata pda ketika itu sgt bermakna~ sya juga pernah bgtaw dgn family utk tinggalkan sekolah itu..tapi my family kata teruskan alang2 dah masuk...

jadi sya mempunyai hanya 1 tempat bergantung..iaitu Allah..hanya Allah yg paham sya, anda semua tidak faham...jadi surau adalah rumah sya, jgn sekali-kali pisahkan kami..selepas itu, byk pekara2 yg makin lama makin tak betul...jadi sya ambil jalan utk tidak mahu ada apa2 aktiviti kokurikulum atau sukan yg melibatkan student lama nie...klu tak byk problem...hanya Allah yg tahu

perkataan ini selalu bermain dalam fikiran sya iaitu "Kenapa korang semua, suka pilih2 kwn?" sya tahu anda semua takkn faham...sebab anda bukan sya, dan sya bukan anda

bila masuk form 5 sya baru dpt adapt dgn mereka ini, ini semua kerana Allah...Allah telah kabulkan doa sya~ Alhamdulillah...lantaran itu jangan kita ever and nver pilih2 kawan kerana anda belum rsa hidup tanpa kwn, dan anda akan rsa bila tiba waktunya~~

beringatlah kawan!



Kecantikkan paras wajahmu
Akan hilang bila sampai waktu
Dari itu jangan rasa bangga
Itu semua tak tahan lama
Melainkan Allah

Hari ini hidupmu senang
Kawan saudara keliling pinggang
Bila kau susah diri terlantar
Tiada siapa untuk kau mengadu
Melainkan Allah

Ingatlah semua insan insani
Kita makhluk ciptaan Illahi
Harus selalu menginsaf diri
Sebelum tiba saat ajali

Apa juga yang kau miliki
Wang yang banyak harta melimpah
Tak mungkin dapat kau bawa mati
Tiada yang kekal didunia ini
Melainkan Allah

ikhlas dariku~
sharif

Begini

salam~

syukur kepada ALLAH, hari nie punya kesempatan utk bercerita tentang lagu terbaru dari MSI records sepenuhnya ciptaan oleh saya yg bertajuk "BEGINI". tidaklah sehebat lgu ciptaan dari sami yusof, halim deevotees, abg munif, hafiz hamidun dan Amin inteam tapi sekadar punya lagu utk dikongsi dalam album pertama keluaran MSI records tak lama lagi.
Justify Full

Motif---> dakwah
jadi utk lagu nie motifnya utk berdakwah bkn saja utk muslim bg memantapkn iman, mlah utk non muslim yg mula utk meminati lgu2 yg bersifat ketuhanan.Moga2 dgn lagu ini dpt menarik pelbagai golongan utk mendekati Allah.

Lirik & Lagu
utk lagu ini, masih blom ada strong lirik, masih dlm perbincangan dgn mereka yg terlibat.baru starting mencari melodi lagu.insyallah lagu ini seakan-seakan syair qalbi dari hafiz hamidun tp ada rentak irama melayu sikit..insyaAllah dlm masa yg terdekat akan post liriknya yer~

Instrument
Dah pandai cari note melalui piano, insyaAllah bakal memliki 1 keyboard, Mic, headphone, Monitor, stand, dan PC utk tujuan recording.dan bakal buka mini studio, insyaAllah~

Nyanyian
Masih mencari org yg sesuai utk menyanyikan lagu ini.
mungkin lepas nie blh buat collaboration dgn artis nasyid malaysia~

insyaAllah..
Doakan yg terbaik..moga dgn lagu ini dpt menyentuh hati manusia utk mendekatkan diri kepada Allah~