Thursday, April 29, 2010

Apa hukum tengok movie..?

salam...
nama sya ustaz Mohamad..hihi, tak la gurau sja..hari nie sya telah buat kajian...berkaitan dengan apa hukum tengok movie..?

jadi disini sya postkan apa kata masyarakat tempatan:

Person A (Muslimat)


"hukum
ehm
sume bende dlm dunia ni, hukum nye bermula ngan harus
apa yg mengubah sesuatu hukum depend dgn pengisian nye
cth deh, kalo movie tu bleh meningkatkan kan pengetahuan agama kite/mengingatkan kite pada Allah
maka hukum nye dibolehkan menonton
kirenye movie yg lagha, takde motif maka baik kite tinggalkan
lagi2 yg menaikan nafsu dan sbg nye,
itu bleh masuk hukum haram dah tu
spt mana haramnya menonton filem lucah la
bende ni aku tak la tahu, tp kite fikir secara common sense
kalo movie tu baik, maka harus kite menonton
hukum harus, tgk pon xpe
xtgk pon takpe
tp kalo arah yg menlaghakan, menyebabkan kite lupe solat sume, maka, hukum nye akan automatikally berubah, yg lebey baik utk kite tiggalkan
dan aku bukan lah mujtahid bukan bidang aku utk menetapkan hukum
al of above is common sense dan sikit ilmu yg Allah bg kat aku
wallahu'alam" tulis seorang muslimat kepada sya...

next:

Person B (Muslimat)
eh, xtaw la

Next:

Person C (Muslimat)
saya x arif utk menjawabnye

Next:
Person D

"salam..
hukum..?
bukan akak yg septutnya tanya enta tntg hukum ke..
akak xfaqih..
hm..tntg menonton movie..
tntg ni, ada pelbagai pandangan..
klulah msg yg dibawa oleh movie tersebut, baik..
pakaian pelakon2nya x melanggar syariat..
insyaAllah..pada pendapt akak..x salah utk menonton movie
in case lagi, klu movie tersebut kita tengok utk mengkaji agenda2 barat terhadap Islam..
cthnya kristianisasi atau freemason..
x salah utk kita tengok, dgn sekadar yg kita niatkan..
apepun, utk bicara soal hukum..
akak x faqih..akak juga x layak..
tp apa yg akak fikir skrg.. mengikut waqi' semasa..klu dgn movie itu kita mampu mendidik manusia..apa salahnya..
cuma concernya..
media kita, baik movie atau ape2 sahaja..
dah lari dr guideline yg Islam tetapkan..
klu ade pun, sgt sedikit
ini sekadar pandangan akak..
ke enta ade pandangan lain..?
akak sarankan utk bertanya pda yg lebih faqih.."

Next

Person E (muslimin)- tidak mahu nmanya disiarkan~

"boleh jadi harus dan juga boleh jd haram
bergantung pada keadaan,
psl hadis aku x berape reti la
he3
ni pun aku dengar berdasrkan pendapat senior
nk suruh aku google bleh je"

Next
Person F(muslimin) - Aiman

"pancung, hahaha"

yg lain tak reply...maaf yer, kenapa sya tanya muslimat..hal ini kerana, mengikut kajian Dr Fadzilah Khamsah..Muslimat memiliki hati yg sensitif (macam sya), dan lebih emotional (macam sya), compare to muslimin..jadi conclusion ia adalah lebih baik, kerana mereka lebih cakna terhadap persekitaran sekitar.oleh itu sesuai utk kajian sebegini...


jawapan sya kejap ar, sya solat dulu.....tgguuu~~~

No comments: