Friday, April 23, 2010

Pinjam

salam

hari nie nak tulis berkaitan dengan pinjam...pinjam? apa kaitannya, hari tu ada pinjam kasut dari kawan..sampai dah dilabel sbg muka peminjam..ok, tak kisah la pape pn...pasnie takkan pinjam lagi dgn anda semua..for sure..aku pinjam bila aku memerlukan so, klu rasa..xnk bagi tak kisah sgt..sbbnya aku mmg tak de kasut..*bila nak beli nie~

sya rasa hina sgt jadi sbg peminjam nie, kenapa ya? kerananya barang tersebut bukan milik kita, plus dgn muka owner yg waktu nak bagi pinjam dan setelah dipinjamkan tu mcm skit hati..xkisah..ok, apa2 la..tp jika anda semua nak pinjam dengan sya...tafaddhal, sya se0rang yg xkisah bab2 nie, cuma jangan ambil my thing without my permission..dat's me~ but now sharif, nak jadi dirinya sendiri..kerana bila kita jadi diri kita..kita akan rsa lebih tenang dan tenteram..

sebut berkaitan dengan pinjam nie, Allah sebenarnya bagi kita pinjam dunia seketika..pinjam dengan erti kata, bagi sekejap..jika anda rsa berat untuk bg pinjam barang dengan manusia lain..beringatlah! bahawa dunia ini Allah bagi anda semua pinjam sja...why anda perlu berkira? *motivasi utk diri juga tapi jangan lupa Allah telah bagi kita tips, untuk pinjam barang nie, dalam surah Al-baqarah ayat 282...tapi dlm ertikata lain surah ini jga ada kaitan dengan hutang...tapi mungkin kita blh aplikasikannya..

kerana sya, seorang yg cepat lupa..oleh itu, perlu untuk kita laksanakan ayat pda surah Al-baqarah ayat 282 nie, maaflah kwn klu, sya terlupa nak pulang barang..sbb itu kita kena ingatkan..jadi my erlay conclusion meletakkan, jangan salahkn kwn kita..jika dia terlupa nak pulangkan.tapi salahkan diri anda, pernahkah anda ingatkan kepada dia, untuk pulangkan dan adakah anda telah laksanakan firman ayat dlam surah Al-baqarah ayat 282 nie...

syukran pda semua yg telah bagi pinjam kepada sya, kerana Allah sja yg mampu membalas jasa anda..tak silap adalah wajib bagi muslim untuk pinjamkan barang kepda orang yg memerlukan..apa2 pn terima kasih sahabat~

terima kasih....

sharif

No comments: