Tuesday, June 29, 2010

Pengalaman Asrama

salam,
yeay! hari nie bangun awl..:) sebenarnya, dok menghitung hari nie..nak balik UTP..rsanya tak sabar2..mulakan hidup baru...moga kita terus istiqamah dalam beribadah kpda Allah..amin~ cerita hari nie nak kongsi sedikit tentang kisah waktu sekolah dulu2..

masih segar di ingatan, waktu sekolah menegah pagi2 bgn awal, dlm pkl 5.30 pg..mandi, sejuk2..waktu 5.30pg tu, blom lg ada manusia mandi...klu ada pn, org yg mmg tak tido..:) tapi serius takut mandi kat asrama dulu...dahla mcm belantara..huhu tp menggagahkan diri jgk...lepas mandi~ siap2 ke surau...yg terletak 80 meter dari bilik...pastu makan pagi..haa cerita psl breakfast nie, yg mmg tak logik, ada ke pagi2 makan ketupat..pelik betul asrama tu..tp nak buat camne, makan jerla..nnt tak makan tak leh nak study..hihi sya nie jenis memilih sikit klu makan pagi, kat sekolah dulu, klu bubur sya tak makan..tak dpt la makan nasi pagi2 nie..lagi2, bubur adoyai..

klu pagi2, dulu..muka yg sma la yg bangun awl, n muka yg sma juga makan pagi..for your information, sekolah kte dulu, kira mcm no rule la..bangun ikut suka..klu nak bangun, bangun..tp pukul 7, lebih mesti gi role call...tapi yg lawaknya ada gak member bangun lambt, blom mandi..terus pakai baju sekolah, takut kna tangkp warden takgi role call..ahaha tp sya jenis yg ada time table..lepas makan pagi, gi class jap..baca buku sejarah..pastu baru gi role call...

pastu, terus ke class belajar...balik sekolah makan tengah hari..pastu solat zohor, pastu prep..tapi tak pegi pn takpe..ikut sukala, sbb no rulekan..but sya kdg2 jer tak pegi prep..slalunya waktu tengah hari, sya jumpa cikgu..tanya2, apa yg tak tahu...cthnya, cikgu dayang ajar biologi, cikgu zul add math,cikgu fatma ajar chemist, dan cikgu nurmuhayun math mode, tp jgn bagi tahu org lain tau..sya nie x berapa minat physic..betul2, mmg tak suka..sya minat math, chemis, bio sikit2..hihi *so, alamatnya physic,ku dpt B4..dlm SPM..

lepas prep, tido kejap..pastu gi makan pukul 6 petang, pastu gi surau dari 6.30 smpai pukul 7.30..(sarawak ek, ingat sikit maghrib awl :)) ingt lagi, dgn alunan2 zikir yg kita bwa lepas bca Al-quran...pda adik2 yg join BADA.terima kasih ek~ rindu dgn anda semua..huhu working in surau is always the best~ pastu prep mlm, lepas prep ada supper..pastu solat isya'..dan terus tido..itulah my rutin harian di asrama..mmg tak dpt dilupakan..pengalaman tu..

insyaAllah,pda semua..dlm hidup mesti ada time table, bg sya la...sbb nnt nmpak lebih organise..sbb sya suka, bnda yg tersusun..nmpak smooth dan teratur...insyaAllah moga dpt ambil iktibar dari kisah sya... :)
syukran

sharif

No comments: