Saturday, July 17, 2010

Biarlah Rahsia

salam
sya hari nie, nak update blog, setelah sya sembang ngan akak,sya..sya dpt jwapannya..fikirlah sama-sama yer..jadi nie dia dialog kami..adakah anda wanita yg baik? biarlah rahsia...(jawapan dari wanita sendiri-temu bual eksklusif)

mshariffuddin
: salam
KAKAK: waalaikumsalam
ye dik..?
mshariffuddin: ada 1 soalan.
KAKAK: tentang..?
mshariffuddin: nak dgr x?
-klu ada kerja yg lebih penting tidak mengapa-
KAKAK: insyaAllah, tnya je dik..klu akak sempat, akak jawab mana yg boleh ye
mshariffuddin: owh, soalan survey jer nie..
KAKAK: survey utk ape..?
RD..?
mshariffuddin: x..
KAKAK: blog..?
mshariffuddin: ha..
:)
klu busy xpe.
xpenting pn..
k salam
KAKAK: eh la..tnya la..
insyaAllah, akak sedia mendengar..
mshariffuddin: haa.
ok,
mshariffuddin: apakah ciri2, seorang wanita yg baik?
KAKAK: hm..nak cari calon isteri ke ni..?
hm..
ciri2 wanita yg baik..
jwpn akak simple je..
"menjaga agamanya"
insyaAllah, akan terpelihara segala2 yg ada padanya..insyaAllah.
mana2pun, agama penting..agama itulah yg akan membentuk seseorang tu..
mengikut acuan Allah..sibghatullah
(celupan Allah)
lagi satu..dlm konteks wanita yg telah bersuami..ada idcatatkan dlm alquran..
wanita inilah yg akan menjaga harta suaminya ketika ketiadaan suaminya, memelihara diringa..insyaAllah
wallahu'alam
mshariffuddin: ok,
terima kasih.
ada nak add lagi?
KAKAK: apa post seterusnya dik..?
mshariffuddin: tajuk ka?
KAKAK: hm..ikutkan banyak je yg nak dieloborate.tp ia akan berbalik pada satu asas saje//
iaitu agama
ha'a
tajuk
mshariffuddin: tajuk nya..
biarlah rahsia..
:)
KAKAK: haish..
xpela..
insyaAllah..nt ada masa, akak singgah blog enta..
apepun, teruskan bergerak kerja bersama LTK dan RD
insyaAllah..utk keizzahan Islam
ok dik..syukran
salam
mshariffuddin: wah, nasib ada akak, yg baik..
ana tak de kakak..
ada abg jer..
ok la kak..
dah byk org respon nie..dah pening plak kepala..
KAKAK: ok..xpe, nt ada kakak ipar..kakak jugak kan
oh ye..lagi satu, cuba dptkan pandangan dr mereka2 yg kurg pemahaman Islam menurut enta..
cthnya, kwn2 enta yg mungkin xfaham sgt tntg Islam ke..
atau yg sosial ke..
kita lihat apa jwpan mereka, mesti menarik tntg wanita yg baik ni..
insyaAllah
then, buat lah analisin yg sebaiknya..
*analisis
mshariffuddin: mmg yg itu pn..
dlm proses
sya pn sosial jgk..
cuma tak sosial, dgn org yg tak kenal jer.
n kecuali dlm alammaya..
mcm komputer
KAKAK: maksud akak dgn perkataan yg sosial adalah, org2 yg ada masalah pergaulan bebas lelaki dan perempuan//
keluar malam ke, selalu couple ke..
hm..ni maksud akak..
insyaAllah..
mshariffuddin: o0o..
mumtaz la kak.
nnt sya cari calon isteri, blh la dptkan pandangan dari akak-akak LTK..
:)
suma baik2 belaka.
tpkan..knapa kita yg baik2 nie nak cari org yg baik..?
knpa xcari org yg kurang baik, then didik dia jadi baik?
renung-renungkan..
KAKAK: perkara ni panjang utk diulaskan..
tp dgn kata pendeknya, yakin dgn ayat Allah..
"lelaki2 yg baik utk perempuan2 yg baik..perempuan2 yg baik utk lelaki2 yg baik.."
jgn kita sangkal ayat ni..
itu janji Allah, dan janji Allah tu pasti..
hm..utk mencari mereka yg kurang baik, pd akak terpulang kpd individu..
sbb utk mendidik perlukan kekuatan..
keistiqamahan
kesabarann
klu lihat dr aspek lelaki yg baik, tp nikah dgn yg x baik..
insyaAllah, x salah..tp perlukan iman yg tinggi..
jgn sampai kita hanyut dgn pasangan kita..
dlm konteks ni, lelaki boleh gunakan kuasa sbg seorg suami utk mendidik isteri..
tp dlm konteks perempuan yg baik, nikah dgn lelaki yg xbaik..agak berat utk muslimat td..
tu pandangan akak..
lihat pd kekuatan iman seseorang..
klu mampu, teruskan..
sbb besar kemungkinan, ia akan effect institusi kekeluargaan kita..
dan itu jugak merujuk kpd kepentingan baitul muslim tu sendiri..
insyaAllah
wallahu'alam
mshariffuddin: owh, tp ana tak layak masuk baitul muslim..
ana org2 biasa ja.
tak sehebat, abg2...
akak2..
kita
nie
tp terima kasih la..
kerana kongsi2..ilmu
moga2 jadi akak yg baik..
kepada adik2..
KAKAK: kita semua hamba yg hina dik..
walaupun berada di puncak yg tinggi
hakikatnya Allah yg lebih MULIA
insyaAlllah..
ok dik
syukran..
jgn terlalu merendah diri..baitul muslim utk semua..
jazakallah dik, salam
Sent at 12:44 PM on Saturday
mshariffuddin: iala tu kak..
insyaAllah,berusaha utk jadi yg terbaik..
:)
salam.



No comments: