Sunday, October 3, 2010

Tiada tajuk

dalam, hidup sya tak punya apa2, melainkan ada Allah, dan kehidupan yg sederhana.sya ingin menulis berkaitan diri hari nie, dunia sya memanggil, ibarat sampan yg bocor, yg pengemudi nya tidak sedar ia bocor ke tak bocor, tapi yg pasti air itu akan mula msk sikit2 sehingga ada air yg blh dilihat, begitulah sya.sya diibarat, pengemudi itu tadi, yg mula sedar apabila air sudah masuk padahal sampan yg sya bawa sudah bocor. Alangkah baiknya, jika sya sedar dari awal. kini, apa yg saya blh buat ialah dengan mencedok air itu keluar sedikit demi sedikit.dan menampal sampan sya itu dengan pantas.

sya telah ibaratkan kehidupan sya seperti menaiki sebuah sampan yg bocor.dan air itu ibarat dunia, yg ada bagus-nya bila ditempat yg betul digunakan dan ada azabnya bila berada ditempat yg salah.kini sya mula sedar, yg air itu sedang berada pada paras tapak kaki, jadi masih belum terlambat bagi sya, utk membaiki kehidupan sya( sampan) agar sya blh tiba ditempat yg sebetul-nya..insyaAllah, Allah sentiasa bersama saya. air oh air, dunia oh dunia..begitu mudah kau menyerap masuk tanpa aku sedari..yer~

---------------------------------------------------------

setelah beberapa kali ditipu oleh dunia,sya tetap tak berapa nak sedar lagi..sampai bila?nauzubillah..tabahkan diri, insyaAllah ada pertolongan dari Allah, utk sya dpt mengharungi dunia hari ini..apa yg perlu sya lakukan adalah bangun dari mimpi ngeri..dan tanamkan dlm diri bahawa ada yg memerhati diatas sana..

---------------------------------------------------------

cerita dari pengalaman semalam, ialah sya temui ada byk bilangan wanita solehah, buat lelaki yg soleh.setiba-nya di IPG islam bangi, melihat ramai-nya para ustazah, masyaAllah, bertekad dan berazam ada lagi byk yg solehah buat yg soleh..dan tanamkan dalam diri bahawa, lebih kepada menjadi yg soleh dan pada soleh itu ada solehah..
*sibuk mengajar bidadari dunia, padahal Allah menjanjikan ku bidadari syurga.

pengalaman semalam sgt menarik, swaktu tiba di IPG islam bangi, telah ditarbiyah oleh IPG islam sendiri.dengan zikrullah di sepanjang jalan.subahanaAllah..dengan student-nya masyaAllah, semua ustaz belaka..bilalah sya blh jadi begitu..tidak mengapa, sya akan cuba perbaiki sedikit demi sedikit ruang yg bocor pada sampan sya. agar dpt membawa ke arah yg sya ingin tujui.

"buat soleh itu ada solehah"

sharif

No comments: