Thursday, January 27, 2011

Begini Nasibku


Salam


Alhamdulillah, baru ada sedkit kesempatan utk sya update blog.Alhamdulillah, sya baru sja pulang ke Universiti sya. Sebagai pelajar tahun 2, sya rsa sya masih belum rasai apa itu,bidang yg sya pelajari sekarang, moga Allah tunjukkan jalan pada sya. Hurm, Alhamdulillah, sya masih lagi mengekalkan kedudukan sebagai pelajar di UTP, eventhough sya tidak lepas utk Target MARA, tapi sya tetap bersyukur. Hidup sebagai selfsponsor nie, mmg sgt berat bagi sya. Tapi, apa boleh buat, takdirnya sudah begitu.

Sya terpaksa berkerja sambil belajar. cari duit utk tanggung kehidupan disini.InsyaAllah, balance dalam akaun, adala sikit2 utk buat bisnes.Moga Allah sentiasa beri kekuatan pada diri sya utk meneruskan pembelajaran disini. Sya sedang cuba utk meminati chemical engineering, insyaAllah, this is the first week for me. Sya juga telah mula menyukai subjek, separation process, tapi biasalah first2 nie, semangat lebih. sya mohon semua doakn sya utk jadi terbaik dunia akhirat.Sem ini sya ambil beberapa subjek. contohnya seperti berikut:

1) Separation process 1
2) Process Heat Transfer
3) Professional Communication Skill
4) Computational Method
5) Sport Science.

Moga Allah permudahkan segala urusan sya. Tapi, bila sya fikir2 balik, how i want to generate money? blh ke..ntah sya pn takut jgk nie..hurm, my strength is, i can make video montage for company, music, design,n website..but my weakness, is im not good in management, to lazy and mudah rebel.But from time to time, insyaAllah sya akan perbaiki masalah sya ini. Jadi kepada sesiapa yg kenal diri sya, sya mintak maaf sgt2, klu sya ada buat salah, sometime, sya tak sedar yg sya bersalah..

Sebenarnya sya sedang fikir byk solusi, utk masalah sya..especially dengan medtech dengan RM, sometime sya tak dtg meeting, usrah, ada sebab, if sya free, i will tell the truth.And sya juga tukar no baru, sbb hp sya hilang tempoh hari...jadi,sekarang sya dah tak blh dengar lagu menggunakan phone sya yg lama tu, sedih sgt sbb hilang,dan hp itu merupakan pemberian abah,lagi lah sya sedih...hurm, just need some to share my problem.,huuuuh....

hurm, mcm patah tumbuh hilang berganti pulak,rasanya..hurm, anyway insyaAllah, sya juga dalam proses, berubah, utk menjadi org baik..ya, org baik...kerana sya pn manusia biasa yg ada juga silap, ada juga salah, tapi insyaAllah sya cuba perbaiki..


ok, this week sya nak buat promotion pada mana-mana company or kelab di UTP, yg perlu khidmat sya utk buat video montage,music background utk event or what so ever, i really appreaciate you guyz..harga blh kita berbincang, insyaAllah.

Lagi satu masalah sya sekarang, sya tak berkenan dengan seseorang. Bagi sya dia cuba mencari kesalahan sya.setahu sya, sya tidak pernah, berbuat jahat dengan sesiapa, sya sedar spa sya....mybe dia tak suka how im act kot..tapi dengan dia,seriuosly, sya tak pernah buat apa2, tapi why selalu sgt nak cari salah saya..but never mind, sya maafkan atas semua kelakuan anda pada sya, kerana siapalah sya utk menghukum tindakan anda pda sya, I just ordinary person that alwayz make mistake.Hanya Allah yg tahu.

Seterusnya, LOVE? what a sad story, mybe lain kali kot cerita...la nak kena cerita jgk ke? hurm, setakat ini Alhamdulillah, perasaan cinta masih terkawal,i just cant say that i love her, because Allah watching me, tak nak terjebak dengan pekara couple nie, mana tahu satu hari nanti Allah dtgkan yg lebih baik dari tu..tapi terpulang pada manusia la, mahu menilai cinta sya..because once i love, i will still love her, until she said "no"..haha :)
then, i will cry...biasala tu, org tak hensem mna nak dpt wanita yg lawa2 kan... if anyone love me, i just accept it, kerana sya berpegang pada prinsip, cintailah org yg mencintai anda kerana anda akan rasa lebih dihargai, berbanding mencintai org yg tidak tahu cintai kita atau tidak...hurm~ ok that enough kan..


dalam kesibukan ini, sya juga telah siapkan separuh lagu "Begini Nasibku" and the idea is from Pramlee song, liriknya sya gubah sedikit dan berdasarkan kisah hidup sya.

Begini nasibku,
tiada siapa tahu,
jiwa tak berteman,
hidup di pinggiran.

Kalau sudah nasib,
apa boleh buat,
takdir dan suratan,
Allah menentukan.

Hendak Ku nangis,
tiada air mata,
hendak ku senyum,
tiada berguna.

Sabarlah saja,
duhai hati hiba,
nanti sampai masa,
tiada duka tawa.

seriously, in UTP sya hidup mcm dipinggiran, tapi apakan daya, semua org dont want to be friend with me, but nevermind Allah ada..mungkin ini ujian sebab dosa2ku..

Seterusnya, sya mahu berubah jadi org baik..dan berkerja lebih gigih utk tambah pendapatan sya, utk teruskan hidup di UTP...ok, Anyone, Please Let me know, if u want need my help...
sya byk berdosa dengan Allah, ya Allah, dengarlah, sesungguhnya, hamba mu cuba sehabis baik dalam bermujahadah, tapi kadang gagal dari beberapa sudut....Maafkan Saya Allah.

mshariffuddin

Tuesday, January 25, 2011

Begini Nasibku





Begini Nasibku
.

(Luahan isi hatiku)

Begini nasibku,
tiada siapa tahu,
jiwa tak berteman,
hidup di pinggiran.

Kalau sudah nasib,
apa boleh buat,
takdir dan suratan,
Allah menentukan.

Hendak Ku nangis,
tiada air mata,
hendak ku senyum,
tiada berguna.

Sabarlah saja,
duhai hati hiba,
nanti sampai masa,
tiada duka tawa.

Thursday, January 6, 2011

Isteri Solehah UPDATE

salam alaik
saya ucapkan kepada semua sahabat yg sudi mengunjungi blog sya Alhamdulillah syukur pada Allah, kerana masih lagi diberi peluang oleh Allah, utk menulis dan menyampaikan hasrat hati ini.
Alhamdulillah, baru saja sebentar tadi sya menyiapkan full arrangement utk lagu Isteri Solehah. Dan sya juga telah tulis lirik yg baru bagi penutup lagu ini..insyaAllah, nnt kita perdengarkan pada anda semua, dan anda blh download lagu ini secara percuma saja, moga kita dpt ambil sesesuatu yg baik utk dijadikan pedoman dalam hidup.insyaAllah.Dantruly from heart lagu ini sya cipta untuk bakal, isteri saya.: berikut lirik yg baru ditambah..

Preview|Isteri Solehah (Buat Zaujati)
Lirik: mshariffuddin
Lagu: mshariffuddin
Susunan Muzik: mshariffuddin
Studio Rakaman : MS STUDIO

Dalam doaku mencari-cari,
wajah kasih suri,
hidup ini,
namun masih,
belum ku temui,
kasih hati,
Cinta Hakiki.

Rindu hati ingin berjumpa,
siapa dia?
isteri solehah,
teman hidup,
dikala duka,
Ubat tawa jua jiwa.

Ya Allah,
kurniakanlah,
padaku,
isteri solehah,
temani,
tika gelisah,
merawat hati yang gundah.

Tidak ku tagih setia hawa,
jua rindu bagaikan laila,
yang kuharap,
terima seadanya,
dalam hati,
wahai isteri.

Tuesday, January 4, 2011

Preview Arrangement | Isteri Solehah



Preview|Isteri Solehah (Buat Zaujati)

Lirik: mshariffuddin
Lagu: mshariffuddin
Susunan Muzik: mshariffuddin
Studio Rakaman : MS STUDIO

Dalam doaku mencari-cari,
wajah kasih suri,
hidup ini,
namun masih,
belum ku temui,
kasih hati,
Cinta Hakiki.

Ya Allah,
kurniakanlah,
padaku,
isteri solehah,
temani,
tika gelisah,
merawat hati yang gundah.

Rindu hati ingin berjumpa,
siapa dia?
isteri solehah,
teman hidup,
dikala duka,
Ubat tawa jua jiwa.

Aku mempunyai masalah yang sama seperti huzaifah.

Allah telah sampaikan sesuatu padaku hari ini, aku sudah ada jawapannya, bagi semua pertanyaan ku..

Sabda Rasulullah:

حديث حذيفة بن اليمان رضى الله عنه قال : كان الناس يسألون رسول الله صلى الله عليه وسلم عن الخير وكنت أسأله عن الشر مخافة أن يدركني فقلت يا رسول الله إنا كنا في الجاهلية وشر فجاءنا الله بهذا الخير فهل بعد هذا الخير شر قال نعم فقلت هل بعد ذلك الشر من خير قال نعم وفيه دخن قلت وما دخنه قال قوم يستنون بغير سنتي ويهدون بغير هدي تعرف منهم وتنكر فقلت هل بعد ذلك الخير من شر قال نعم دعاة على أبواب جهنم من أجابهم إليها قذفوه فيها فقلت يا رسول الله صفهم لنا قال نعم من جلدتنا ويتكلمون بألسنتنا قلت يا رسول الله فما ترى إن أدركني ذلك قال تلزم جماعة المسلمين وإمامهم فقلت فإن لم تكن لهم جماعة ولا إمام قال فاعتزل تلك الفرق كلها ولو أن تعض على أصل شجرة حتى يدركك الموت وأنت علىذلك

Maknanya: Diriwayatkan daripada Huzaifah bin al-Yaman RA katanya: Manusia sering bertanya kepada Rasulullah SAW mengenai amalan-amalan yang baik, tetapi aku telah bertanya tentang amalan-amalan jahat kerana aku takut ia akan menimpa diriku, lalu aku bertanya: Wahai Rasulullah! Dahulu kami berada dalam kejahilan dan kejahatan, kemudian Allah mengurniakan kepada kami kebaikan (kebenaran), adakah selepas kebenaran ini akan berlaku pula kejahatan?

Rasulullah menjawab: Ya.

Aku bertanya lagi: Adakah akan berlaku pula kebaikan selepas kejahatan itu?

Rasulullah manjawab: Ya, tetapi ketika itu terdapat kekurangan dan perselisihan.
Aku bertanya apakah yang dimaksudkan dengan kekurangan dan perselisihan itu?

Rasulullah menjawab dengan bersabda: Iaitu satu kaum yang tidak beramal dengan sunnahku dan mengikuti selain dari jalanku, di antara mereka itu ada yang kamu kenali dan ada yang kamu tidak mengenalinya.

Aku bertanya lagi: Adakah kejahatan akan berlaku lagi selepas itu?

Rasulullah menjawab: Ya, ketika ada orang-orang yang menyeru atau mengajak manusia ke neraka jahannam, sesiapa yang menyahut ajakan mereka, maka orang itu akan dicampakkan ke dalam neraka itu.

Aku berkata lagi: Wahai Rasulullah! Sifatkan mereka kepada kami.

Rasulullah manjawab: Baiklah, mereka adalah sebangsa dengan kita dan berbahasa seperti bahasa kita.

Aku bertanya lagi: Wahai Rasulullah! Apakah pendapatmu sekiranya aku masih hidup lagi ketika itu?

Rasulullah menjawab dengan bersabda: Kamu hendaklah bersama dengan jemaah Islam dan pemimpin mereka.

Aku bertanya lagi: Bagaimanakah sekiranya ketika itu umat Islam tidak mempunyai jemaah (kesatuan) juga tidak ada pemimpin?

Rasulullah menjawab lagi dengan bersabda: Kamu hendaklah hendaklah memencilkan diri kamu dari kumpulan mereka walaupun kamu terpaksa memakan akar-akar kayu dan tinggallah kamu di sana sehingga kamu mati dalam keadaan yang demikian.

Monday, January 3, 2011

Luahan Hati

Ya Allah,
sekarang nie sya sedih sgt ya Allah, adakah apa yg sya buat nie ya Allah, pekara yg salah, sya sedih sgt ya Allah. Sya mengaku salah ya Allah, mmg sya bnyk salah dengan Allah. sya akui ya Allah, mgkin sudah lama saya tinggalkan firman mu ya Allah, tapi sya selalu cuba mahu jadi org yg baik tapi dek kerana dunia ini, telah menyebabkan sya leka pdamu ya Allah. ya Allah matikan sahaja sya ya Allah sekiranya sya hidup didunia ini ingkar dengan suruhan mu ya Allah.

Terlalu, lama sya mencuba, tapi sya selalu gagal..ya Allah, hanya padamu tempat sya mengadu segala rindu..sya hanya cuba mahu mmbuktikn yg saya juga blh.

Sunday, January 2, 2011

Selamat Tahun Baru

salam
currently sya sedikit, busy dengan portfolio chemyjan09, http://chemyjan09.wordpress.com/.
Jom singgah disini yer. :) insyaAllah, nnt sya update lg..selamat tahun baru 2011. ;)