Tuesday, March 15, 2011

Cinta Agungku

ya Allah kurniakanlah aku isteri yg solehah

salam,
Harap sesiapa yg membaca sihat-sihat hendaknya.Baru-baru ini, saya berasa hilang keyakinan, buat pekara macam tak kena saja. Mungkin ini adalah sebab dosa-dosa sya, sya redha.Saya sgt berdosa, terhadap Allah. Sudah beberapa kali sya cuba, dan tidak mudah hati ini berdusta.ya Allah, hanya engkau tempat aku berserah.

saya ingin berkongsi cerita kehidupan sya, sepanjang sya berada di UTP ini, sya agak confuse utk memilih jalan hidup sya. Jalan hidup mana yg perlu sya pilih? Kadang-kadang saya cuba utk menjadi org baik, tapi agak sukar, jadi org baik kena byk belajar. Bila tak buat kerja Islam kena kutuk dengan rakan-rakan perjuangan. Kadang-kadang sya mmg terasa hati, sbb sya bukanlah seperti mereka, walaupun sya tidak tahu semua, tapi cuba utk menjadi kearah itu. Kenapa semua tak pernah faham saya? saya hanya insan biasa tak terlepas dosa.saya juga bukan maksum. Kadar sensitif yg ada dalam diri, ini selalu buat diri ini rasa susah hati, cepat mengalah..huuuhh hanya Allah yang tahu. Dalam beberapa percubaan utk menjadi yg terbaik, sya selalu gagal, oleh dunia, kadang2 buat sya leka, ya Allah sya ingin sampaikan sesuatu ya Allah. Jika saya berdosa pada hari esok maafkanlah saya ya Allah, sya dalam proses berubah, ya Allah sya sentiasa cinta padamu ya Allah.

Tetapi terkadang itu tersungkur juga..ya Allah janganlah uji sya begini, sya tidak tahan lagi..leraikanlah segala dosa-dosaku, laksana buih dilaut memutih, hanyut ditelan gelombong nafsu...


Saya juga pernah cuba menjadi org jahat, tapi hati sya selalu mendustakan, seolah bila sya buat sesuatu yg tak kena itu saya berasa serba salah sgt. Ya Allah, dimana kamu ya Allah, bantulah saya, saya tidak mahu berdosa, sya syg kamu, sya tidak mahu berdosa, saya takut azabmu.
ya Allah, cukuplah dengan ujian dengan sahabat disini, walaupn saya tidak punya sahabat disini, sya sgt brsyukur yg saya masih ada kamu utk teman sya tika sya suka, dan sedih. Bukan saya memilih, tetepi mereka tak pernah faham saya, jadi bila saya buat sesuatu itu sya takut kurang disenangi oleh mereka.

Saya tidak suka direndah-rendahkan oleh org lain, sya juga tidak suka merendah-rendahkan org lain jadi, ada baiknya sya berseorangan...tak meyusahkan org lain, tak susahkan sesiapa..cukuplah dengan ujian ini, cukuplah Allah...
tak terdaya sya tanggung semua ini. saya cuba jadi diri saya, sya cuba. ya Allah. Alhamdulillah, sekarang ada seorang sahabat, pelajar ****.Dia amat baik dengan sya. Alhamdulillah. tetapi apa yg membezakan kami ialah kami bukan muhrim. Apakah ini juga ujian ya Allah? tetapi ada juga insan yg memahami diri saya tatkala sya sedih dan gembira. insyaAllah.

Ya Allah tunjukkanlah aku jalan yang engkau redhai, bukan jalan org sesat.
Adakah dia yg sya cari, atau sekadar insan yg biasa. Ya Allah, tak sanggup sya melihat kemurkaaan mu. Setakat ini kami hanyalh sahabat biasa, tiada istillah couple islamik mahupn lebih teruk dari itu, hanya sahabat. Tetapi salah atau tidak jika kami...ya Allah..tunjukkanlah sya jalan yg lurus, sya tak mahu derhaka...cukuplah dengan dosa ini...

Tuhan... lama aku gelintar
cari arah cahaya
menerangi gelita
Tuhan....
indahnya hidayah Mu
sinari ruang kalbu
luruh airmata ku mensyukuri nikmat Mu
ooo... Tuhan pimpinlah hati ini utk ku menghayati,
petunjuk Mu
walau diuji kesabaranku juga keimananku
tidak tercabar keyakinan ku
pada janji-janji Mu
tetap bersujud di hadapan Mu
merayu cinta Mu

seluruh jiwa aku serahkan hanyalah utk Mu
betapa ku bersyukur dengan hidayah yg Engkau berikan
semoga selamanya aku kekal di jalan Mu

mshariffuddin

No comments: