Friday, January 27, 2012

Air Mata 27 January 2012

Ya Allah, malam ini aku sedih sgt..Mungkin ini ujian dan takdir darimu, sudahlah malang ditimpa tangga lagi..ya Allah, tiada tempat aku ingin mengadu nasibku malam ini.

biarlah air mata ini menjadi saksi, betapa peritnya jiwaku menangung ujian ini. ya Allah, kurniakanlah aku sedikit keceriaan. Tiada tempat aku ingin mengadu nasibku ini. ya Allah, hebatnya ujian ini. Ya Allah, hanya engkau yang mengetahui hatiku saat ini.

ya Allah, hebatnya ujian mu, tak tertanggung zahirku.ya Allah, aku tahu aku banyak dosa padamu. Ya Allah hanya padamu, aku mengadu nasibku yg malang ini. Aku terima dengan ikhlas segala ujian, semoga menjadi kifarah diatas dosa-dosaku.

kadang-kadang, aku rasa menyesal dan tidak tergambar perasaan ku.ya Allah, tolonglah permudahkan urusanku. cukuplah malam ini aku menangis untuk dunia mu ini. sudah banyak aku bazirkan air mata ini. Namun, tetap jua ia mengalir deras laksana sungai yg tiada penghujungnya. Semakin sempit sungai itu semakin deras ia memukul kerikil batu sungai.

ya Allah, tuhan yg membolak-balikkan hati, titipkanlah hati aku ini dengan roh keimanan. berikanlah aku cahaya Muhammad agar mudah aku menyelusuri jalan yg penuh liku ini. Sesungguhnya tiada tuhan selain Allah, Nabi Muhammad pesuruh Allah.

why i cant help even myself? why? and why?

mshariffuddin

Sunday, January 22, 2012

Renungan Sejenak

Bila anda FIKIR....
Fikirlah bersungguh-sungguh,

Bila anda PERCAYA....
Percayalah bersungguh-sungguh,

Bila anda MENCUBA....
Cubalah bersungguh-sungguh,

Kita gagal kerana kita tidak BERSUNGGUH-SUNGGUH.....
Syukur pada yang esa,
Rahmat pemberiannya,
Persaudaraan,keharmonian.

Jalinkan kasih sayang,
Hulurkanlah bantuan,
Kepada yang memerlukannya,
Mari kita bina satu ummah maju jaya,
mula diri,keluarga, sahabat,
masyarakat dan negara.

Dengan satu perjuangan,
Satu arah tujuan,
Di bawah rahmat yang esa,

Kita melangkah seiringan,
satu perjuangan.

Rintangan pasti melanda,
Jangan undur walau selangkah,
teruskan perjuangan,
Hingga ke akhirnya,
Andai kau gugur,
Andai kau syahid,
Kau diredhai-Nya....

Bicara Nasihat

Kesenangan tubuh itu terletak pada sedikitnya makan,
Kesenangan jiwa itu terletak pada sedikitnya kejahatan,
Kesenangan hati terletak pada sedikitnya kepentingan,
Kesenangan mulut terletak pada sedikitnya perbicaraan.

"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya DIA akan membukakan jalan keluar baginya dan DIA memberi rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya"
( surah at-Thalaq : 2-3)

Thursday, January 19, 2012

Haramkah Aku Jatuh Cinta?

Haram-haramkah aku
Bila hatiku jatuh cinta
Tuhan pegangi hatiku
Biar aku tak jadi melanggar

Aku cinta pada dirinya
Cinta pada pandang pertama
Sifat manusia yang ada padaku
Aku bukan Tuhan

Haram-haramkah aku
Bila aku terus menantinya
Biar waktu berakhir
Bumi dan langit berantakan

Aku tetap ingin dirinya
Tak mungkin hatiku berdusta
Hanya Tuhan yang bisa jadikan
Yang tak mungkin menjadi mungkin

Aku hanya ingin cinta yang halal
Di mata dunia juga akhirat
Biar aku sepi aku hampa aku basi
Tuhan sayang aku

Aku hanya ingin cinta yang halal
Dengan dia tentu atas izinNya
Ketika cinta bertasbih
Tuhan beri aku cinta
Ku menanti cinta…

Wednesday, January 18, 2012

Waving Flag



Assalamualaikum,
this song motivate me today, please google it. It spark my mood.

When I get older, I will be stronger
Theyll call me freedom, just like a Waving Flag

When I get older, I will be stronger
Theyll call me freedom, just like a Waving Flag
And then it goes back, and then it goes back
And then it goes back

Born to a throne, stronger than Rome
But Violent prone, poor people zone
But its my home, all I have known
Where I got grown, streets we would roam
But out of the darkness, I came the farthest
Among the hardest survival
Learn from these streets, it can be bleak
Except no defeat, surrender retreat

So we struggling, fighting to eat and
We wondering when well be free
So we patiently wait, for that fateful day
Its not far away, so for now we say

When I get older, I will be stronger
Theyll call me freedom, just like a Waving Flag
And then it goes back, and then it goes back
And then it goes back

So many wars, settling scores
Bringing us promises, leaving us poor
I heard them say, love is the way
Love is the answer, thats what they say,
But look how they treat us, make us believers
We fight their battles, then they deceive us
Try to control us, they couldnt hold us
Cause we just move forward like Buffalo Soldiers

Write it down

Assalamualaikum,

InsyaAllah, saya ada perancangan baru untuk semester ini. Hopefully, perancangan didalam kepala saya akan menjadi realiti. I need to write it down first ok.

Malam ini saya ada event dekat Main Hall dengan Medtech Crew dan CMD. Harapan saya untuk event malam ini berjalan lancar. Hari ini sudah 5 hari saya puasa Facebook. Semoga diriku tidak tergoda dengan Facebook, sehingga tercapai visi untuk semester ini.

Doakan terbaik utk diriku, semua sahabatku sekalian. Semoga saya sentiasa istiqamah, untuk melaksanakan perintah Allah, dan meninggalkan segala bentuk larangannya. Amin.

mshariffuddin

Monday, January 16, 2012

Hari Ini Disini

Assalamualaikum,

Hari ini merupakan hari kedua saya di Universiti Teknologi PETRONAS. Alhamdulillah, semuanya berjalan seperti biasa, dan saya sudah pun register bilik di Village 3. Untuk maklum, sekarang saya berada di IRC, guna OPAC 01, untuk berblogging. Dan juga sudah 4 hari saya puasa FACEBOOK. Agaklah..susah jugak, nak berhenti bila ketagihan  sudah melanda diri, tetapi kugagahi jua utk masa depan.

kelihatan diluar IRC ini, ibubapa sibuk menghantar anak-anak mereka, utk daftar masuk di UTP. Rupanya, hari ini merupakan Minggu Aluan Siswa(MAS). Saja jer buat-buat tak tahu. Hurm, semalam meeting, dengan Media Teknologi Kelab UTP(medtech) dan media facee, tapi untuk kali ini, saya tak jadi media facee untuk MAS, tapi saya sekadar dtg tengok-tengok jer. Bukannya apa, sebab saya malas mahu kacau mood saya yg sedang tertekan dengan study di UTP.

Saya masih belum register subjek lagi. Saya hanya blh ambil 10 kredit hours utk semester ini. Aduhai, terpaksa saya pilih subjek yg mudah utk skor. Semoga saya berjaya untuk kali ini.amin. Ya Allah maafkan saya diatas keterlanjuran yg lalu.

mshariffuddin

Saturday, January 14, 2012

Update 2012

Assalamualaikum,
Alhamdulillah, masih lagi diberikan kesempatan oleh Allah Azzawajalla, utk menulis sesuatu sebagai entry permulaan utk tahun 2012.

InsyaAllah, hari ini saya baru update blog, jadi saya juga telah letak lagu-lagu nasyid ciptaan saya di sebelah kanan blog nie, hopefully, anda semua blh dengarkan karya saya ok. Lagu ini semua adalah tentang kehidupan saya, jiwa saya, dan apa yg saya rasa sesuai utk dikongsi bersama. sebenarnya ada banyak lagi lagu ciptaan saya, tapi sayangnya, hardisk saya crash tempoh hari, dan semua data-data lagu, video dan segala bagai data hilang. Tapi, tak mengapa saya start balik dari mula, dari zero sampai sekarang. Alhamdulillah, agak produktif.

Dan hari ini, saya nak balik UTP dan kemungkinan besar saya akan close facebook, buat sementara waktu, saya mahu fokus study memandangkan result saya juga tidak berapa baik. Oklah, semoga berjaya untuk diriku sendiri, amin.

mshariffuddin