Sunday, August 26, 2012

Hiba Berbelaikan Sepi

Hari ini saya ada masa yang terluang untuk berblogging. sebenarnya saya banyak menulis difacebook sebab mudah dan pantas. Sebenarnya, hari ini saya sangat sedih dan terasa hati. Sebab, saya tak punyai kawan muslim yang prihatin. Kebanyakkannya bersahabat hanya sebab sesuatu dan ada kepentingan yang ingin dicapai. Maaf cakap, waktu saya tak ada duit, saya lebih suka pinjam dari kawan saya yang non muslim, sebab mereka jenis yang memahami dan tak mengukit. 

Ayat yang selalu terngiang dalam ingatan ialah, "takpe wei, aku pun pernah rasa tak ada duit, klu tak ada duit mintak jer..bila ada duit nanti bayar balik.." ataupun "engkau tak ada duit ke, meh aku belanja.." Kalau pinjam dengan orang Muslim, hari-hari tanya bila nak bayar ataupun cakap "hari tu kau ada hutang dengan aku kan?" huuuh. Takpelah..

Raya nie jugak, Diaorg ucapkan pada saya selamat hari raya. yang paling saya sedih, saya baru terima 3 message dari kawan muslim ucap selamat hari raya aidilfitri (itupun ringkas). Tapi sangat berbeza dengan kawan saya yang non muslim, mereka tanya khabar, borak-borak, ajak lepak sama, kemudian baru ucap selamat hari raya.

Puasa tempoh hari pun, diaorg ajak berbuka sama. Padahal mereka bukan puasa pun, dan yang paling tak sangka diaorg belanja saya makan (ikan siakap sweet sour tak silap), sbb saya tak ada duit nak buka time tu, first time tahun ini saya makan ikan. Yang ada pun seorang jer kawan muslim yang ajak berbuka, dan berbuka waktu usrah. Boleh kira 4-5 kali, saya buka sama sahabat muslim. Yang lain berbuka dalam bilik dan cafe V2 sorang diri. Ada hari itu, saya berbuka dengan air jer, dan ada hari dengan kurma dalam bilik sebab tak ada duit.Jadi, di kesempatan ini saya nak ucapkan terima kasih pada ustaz dawi, sbb byk ajak saya gi kuliyah diluar dan masjid, barulah dapat saya makan yang sedap-sedap time puasa. :')

I have loss weight a lot time puasa.. Puasa ini mengajar saya banyak sabar dan berdikari. First time, saya jalan kaki dari UTP to Taman Maju time puasa. Bukan tak nak minta orang hantar, minta hantar jer byk alasan, motor rosak, tak ada helmet, tak ada minyak. hantar pergi stesyen train pun nak mintak duit minyak. Kalaulah saya ada duit...saya cakap cukuplah sekali tumpang orang.. I'm fit now.. 

dan paling terasa hati, bila hari lahir saya diaorg juga ucapkan "selamat hari lahir, Allah memberkati"
Allah memberkati? padahal mereka non muslim. Kadang-kadang, saya terduduk dan terkesima sebentar. Sebab tak pernah lagi, orang Islam yang cakap dekat saya, "Selamat Hari Lahir, Allah memberkati."

saya hanya ingin menikmati rasa seorang muslim. saya tahu saya bukanlah baik sangat, byk dosa..Tapi inilah yang termampu...semoga Allah beri mereka hidayah dan cahaya. I see muslim in non muslim. Maybe they are muslim to be? who knows..

(terima kasih yang belanja saya time puasa lepas, Allah saja mampu balas)

susahnya jadi muslim...huuuh

Saya percaya rezeki ini Allah yang punya. Alhamdulillah. Ya Allah, jadikanlah aku seperti Ahlu Suffah tak ada nikmat tetap bersyukur, bila ada nikmat dikongsi bersama. Ya Allah, kalau saya kaya satu hari nanti, saya nak bantu semua orang susah. 

mshariffuddin